Medzi potraviny, ktoré sú nielen lacné, ale aj skvelé z výživového hľadiska a na ktoré sme žiaľ, v posledných rokoch zabudli, patria strukoviny. A pritom sú nabité rastlinnými bielkovinami, ktorých v jedálnom lístku nemáme stále dosť, vitamínmi, minerálnymi...
Leto je úžasné z viacerých hľadísk. Ak ho aj nemáte radi pre vyššie teploty, určite ho máte radi kvôli množstvu ovocia a zeleniny, ktoré nám ponúka. Navyše ovocia a zeleniny dopestovaných v našich podmienkach, a teda oveľa viac nabitých vitamínmi...
Poznáte aj vy dôverne situáciu, keď na vás zvyšok rodiny začne útočiť, že by sa zišlo niečo fajné do bruška a argument, že misa je plná ovocia, nezaberá? Takéto útoky zvyčajne prichádzajú v sobotu a v nedeľu. Teda práve vtedy, keď máte pocit, že ste kuchyni venovali...
Keď som sa pred pár dňami zastavila na nákup v jednom nemenovanom reťazci, všimla som si, že takmer v každom nákupnom vozíku kraľoval kryštálový cukor. Kilá kryštálového cukru.
Aha, asi je akcia, pomyslela som si. Ale načo je komu 15 kíl cukru? To kupujú na 3 roky...
Tento recept sa mi po prečítaní zapáčil natoľko, že som sa rozhodla vyskúšať ho. A nesklamal. Ak vyskúšate, neoľutujete.
Potrebujeme:
125 g quinoy, 2 celé vajcia, 2 bielky, 150 g nastrúhanej cukety, 120 g nastrúhaného tvrdého syra (30% t.v.s.), 120 g šunky ( 92 % a...
Základ: 125 g uvarenej quinoy, 2 vajcia, 150 g bieleho jogurtu, 250 g tvarohu (veľmi vhodný je tvaroh z kelímka)
Všetky tieto suroviny zmiešame a do základu pridáme buď 100 gramov udusenej zeleniny, alebo 75 gramov nastrúhaného parmezánu, alebo 100 gramov pokrájanej šunky, alebo na oleji...
Uvaríme quinou (podľa počtu osôb rátame 60 g quinoy na 1 osobu). Medzitým na oleji (ja používam najradšej repkový) speníme cibuľku, keď je už hotová, pridáme pretlačený cesnak a podusenú zeleninu (mrkva, hrášok, zeler, petržlen, karfiol – prosto, čo máte najradšej) so...
Všimli ste si, v koľkých receptoch a kuchárskych knihách venovaných štíhlej línii či chudnutiu sú ako jedna zo surovín použité huby? Posledné tohtoročné júlové dni sú vraj doslova rajom hubárov, prečo sa teda nepozrieť na ne bližšie?
Je pravda, že sú vhodné pri...
Keď som sa pred pár dňami zastavila na nákup v jednom nemenovanom reťazci, všimla som si, že takmer v každom nákupnom vozíku kraľoval kryštálový cukor. Kilá kryštálového cukru.
Aha, asi je akcia, pomyslela som si. Ale načo je komu 15 kíl cukru? To kupujú na 3 roky dopredu? Alebo...
A určite bude tešiť aj vás, keď sa dozviete, ako môže pšeno potešiť nielen vaše bruško a čím všetkým vám môže byť prospešné. Ak sa samozrejme, ešte nestalo pravidelnou súčasťou vášho jedálneho lístka. Pšeno je totiž skutočným drahokamom, preto je dobré, že po rokoch zabudnutia...
Hovorí vám tento názov niečo? Ak áno, tak vám gratulujem, ak nie, je najvyšší čas zoznámiť sa s touto superpotravinou, ako ju odborníci na výživu nazvali. Nie nadarmo ju americká NASA zaradila do výskumného programu ako potravinu vhodnú na dlhé vesmírne lety.
A keďže sme na...
Jogurty určite patria medzi potraviny, ktoré sa oplatí pravidelne zaraďovať na jedálny lístok. Pohladkajú nám bruško a poteší sa z nich aj naša línia. Samozrejme, ak si vieme vybrať tie, ktoré nám tieto benefity zabezpečia. A to nemusí byť až také jednoduché. Pri jednej mojej...
Pravidelná konzumácia orechov znižuje pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu, ochorenie srdca, ale aj z iných príčin – vyplýva to z dosiaľ najrozsiahlejšej vedeckej štúdie na túto tému. Harvardskí výskumníci tri desaťročia sledovali 119 tisíc mužov a žien. Zistili, že u každodenného...
Vajcia sú bohatým zdrojom bielkovín a viacerých esenciálnych živín. Objavujú sa dôkazy, že konzumácia vajec patrí ku kvalitnej strave a prispieva k lepšiemu pocitu nasýtenia po jedle, pričom sa dáva do súvislosti aj s lepšou reguláciou telesnej hmotnosti.
Okrem toho, zložky vaječného žĺtka...
Minerálne látky sú anorganické látky obsiahnuté v tele len v malých množstvách. Minerálne látky a stopové prvky sú pre náš život mimoriadne dôležité, ale ľudský organizmus ich nie je schopný vytvoriť sám. Ich nedostatok vedie k rôznym ochoreniam a funkčným poruchám. Podľa množstva, v ktorom sa...
Vitamín je látka, ktorú (určitý) vyšší organizmus vo veľmi malých množstvách - ale zároveň nevyhnutne - potrebuje na svoju existenciu, no nedokáže si ju sám syntetizovať a musí ju teda získavať v potrave. Spolu s bielkovinami, tukmi a sacharidmi patrí k základným zložkám ľudskej...
Tuky sú jednou zo základných živín (spolu s bielkovinami a sacharidmi) a sú pre náš organizmus nevyhnutne dôležité. Sú stavebnou zložkou dôležitých hormónov, pomáhajú udržiavať telesnú teplotu, chránia orgány pred mechanickým poškodením. Tuky sú dôležité aj pre využitie vitamínov...