Kompóty bez štipky cukru
Keď som sa pred pár dňami zastavila na nákup v jednom nemenovanom reťazci, všimla som si, že takmer v každom nákupnom vozíku kraľoval kryštálový cukor. Kilá kryštálového cukru.
Aha, asi je akcia, pomyslela som si. Ale načo je komu 15 kíl cukru? To kupujú na 3 roky dopredu? Alebo ich je doma 20? Preratúvala som si v duchu podľa toho, koľko cukru sa minie u nás doma. Keď som o kúsok ďalej videla tiež v akcii poháre na zaváranie, pochopila som – prepukla zaváračková sezóna. Teda kompótovanie, a teda veľa, veľa cukru, lebo bez neho sa to nedá. Aspoň tak si dodnes myslia mnohí. Preto kupujú toľko cukru.
A tak mi napadlo podeliť sa s vami o iné zaváranie. O také, pri ktorom nepotrebujete ani gram cukru, lebo predstava, že ovocie, jednu z najlepších a najzdravších potravín „priklincujete“ haldami cukru, sa vám vôbec nepozdáva. Jednak preto, že milujete aj svoj pankreas a jednak preto, že si chcete udržať líniu alebo chcete schudnúť. A to spolu s cukrom nejde dokopy.
Ak ešte netušíte, reč je o zaváraní, pri ktorom naozaj nepotrebujete ani štipku cukru, lebo namiesto neho použijete štipku soli. Keď som to počula prvýkrát, neveriacky som krútila hlavou – soľ a ovocie? Soľ je veľmi starý a známy konzervant, ale vždy som si ju spájala iba so zaváraním zeleniny. Tak dlho som neverila, až som ako darček a dôkaz dostala zopár pohárov takto zavareného ovocia, so soľou. A keď som po prvýkrát ochutnala, znova som len neveriacky krútila hlavou. Bol vynikajúúúci! Dokonca aj šťava!
Takže tu je recept, ako sestra mojej kamarátky už veľa rokov zavára všetko ovocie:
Do vyumývaných pohárov dáme dôkladne umyté a zdravé, nepoškodené ovocie. Do každého pohára dáme na špičku noža soľ a precarenou, ešte horúcou vodou zalejeme:
Ovocie mäkké (jahody, marhule...) 2 prsty nad polovicou pohára – púšťajú veľa šťavy a mohla by z pohára vytiecť
Ovocie tvrdšie (hrušky, slivky, broskyne...) do 2/3 pohára.
Ďalej je už postup rovnaký ako pri zaváraní s cukrom – poháre uzatvoríme a dáme sterilizovať. Dôležité je neochutnávať ich priskoro, ale nechať soli čas, aby „vytiahla“ prirodzenú sladkosť ovocia. Trvá to vraj mesiac až 6 týždňov.
Želám príjemné zaváranie bez cukru a ako dôkaz pripájam fotografiu jedného pohára so slivkovým kompótom, na ktorý som zabudla (našťastie) a ktorý som teraz objavila v špajzi. Je z minulého roka:
Ak predsa len neveríte, tu je ešte jeden dôkaz:
Máte aj vy skúsenosti so zaváraním so soľou? Či už kompótov alebo lekvárov? Podeľte sa s nami o ne!
Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:
E-book zdarma
Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.