Orechy pre dlhovekosť

11.01.2014 13:11

Pravidelná konzumácia orechov znižuje pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu, ochorenie srdca, ale aj z iných príčin – vyplýva to z dosiaľ najrozsiahlejšej vedeckej štúdie na túto tému.Pravidelná konzumácia orechov znižuje pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu, ochorenie srdca, ale aj z iných príčin – vyplýva to z dosiaľ najrozsiahlejšej vedeckej štúdie na túto tému. Harvardskí výskumníci tri desaťročia sledovali 119 tisíc mužov a žien. Zistili, že u každodenného konzumenta orechov je pravdepodobnosť úmrtia o 20 percent nižšia, než u zarytých odporcov konzumácie orechov.

 

Ako prospešné pre zdravie sa ukázali vlašské orechy, arašídové a pistáciové, ako aj mandle a ďalšie  tri druhy. Ako bonus ku konzumácii orechov možno vnímať aj ďalší poznatok: podľa doktorky Ying Baovej, ktorá výskum viedla, hoci sa vo všeobecnosti usudzuje, že zvýšená konzumácia orechov vedie k priberaniu, výsledky ukazujú pravý opak.

 

Pravidelná konzumácia orechov po väčšom jedle pomáha, aby sa telo vyrovnalo s negatívnym pôsobením skonzumovaných tukov, uvádza štúdia barcelonských vedcov, ktorú uverejnili v odbornom časopise Journal of the American College of Cardiology.

 

Vedci odporúčajú zjesť denne zhruba 30 gramov orechov. Obsahujú totiž látky, ktoré bránia kôrnateniu tepien a prispievajú k udržaniu ich pružnosti. V tejto súvislosti sú orechy údajne ešte prospešnejšie ako olivový olej. Obe potraviny podľa výskumníkov znižujú v krvi hladinu cholesterolu, ale orechy navyše prispievajú k udržiavaniu pružných ciev, pretože obsahujú aminokyselinu arginín.

 

Olivový olej a vlašské orechy úspešne znižovali zápalové a oxidačné procesy, ktoré vznikajú v tepnách po konzumácii potravín bohatých na nasýtené tuky. Tieto procesy sa podieľajú na kôrnatení ciev a zvyšujú riziko infarktu a mŕtvice. Podľa Emilia Rosa, ktorý sa na výskume podieľal, obsahujú orechy aj kyselinu alfa lipoovú (ALA), ktorá má významné antioxidačné účinky. Upozornil však, že by bolo chybné myslieť si, že jesť možno čokoľvek, ak sa zároveň konzumujú vlašské orechy.

"Orechy treba zaradiť na jedálny lístok ako zložku, ktorá obmedzuje vplyv nasýtených tukov," povedal.

 

Podľa Róberta Vogela z Baltimorskej univerzity treba na základe týchto poznatkov prehodnotiť názor na stredomorskú stravu. Dlhodobo totiž panoval názor, že jej kvalita spočíva predovšetkým vo vysokom podiele  olivového oleja.

"Pravdepodobne to tak nie je a sú tam aj ďalšie faktory, napríklad, že obsahuje jedlá bohaté na orechy. Nehovorím, že olivový olej je zlý, ale asi nie je kľúčovým ochranným faktorom stredomorskej stravy," povedal Vogel.

 

Vlašské orechy obsahujú asi 70 percent tukov, z ktorých veľkú časť tvoria nenasýtené mastné kyseliny (teda prospešné nášmu zdraviu), a to najmä n-3 mastné kyseliny a kyselinu linolovú.  Energetická hodnota 100 gramov vlašských orechov je 2596 kJ, obsahujú 59,1 g tuku, 18 g bielkovín, 14, 6 g sacharidov a 6,1 g vlákniny.

Z minerálnych látok sú v nich zastúpené horčík, meď a zinok, obsahujú aj vitamín E, B1, B6 a kyselinu listovú.

Zdroj:.svet-potravin.cz, tyden.cz, obesitynews.cz

 

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.