Chróm je esenciálny stopový prvok, ktorý podporuje pôsobenie inzulínu a ovplyvňuje metabolizmus sacharidov, bielkovín a tukov. Predpokladá sa, že chróm by sa dal využiť pri redukcii hmotnosti a zlepšení regulácie krvného cukru u osôb postihnutých cukrovkou. Tento článok sa zaoberá súčasným stavom...
Škorica pochádza z kôry stále zeleného stromu. Táto kôra sa zberá nielen na výrobu korenia, ale je výborná aj do bylinkových čajov.
Škorica preto dokáže viac, než len okoreniť váš toast alebo obľúbený koláč. Toto korenie má spústu pozitívnych účinkov na naše zdravie...
Úloha vitamínov B pri trávení a ďalšom spracovaní živín je zásadná. Sú nevyhnutné napr. na tvorbu tráviacich štiav. Aj tým paradoxne pomáhajú pri chudnutí, pretože pomalý či pribrzdený metabolizmus živín nie je riešením nadváhy, práve naopak.
Popis funkcií jednotlivých B vitamínov by si...
Vyvážená strava a správny životný štýl sú pre naše zdravie nevyhnutné. Kto z nás však môže s čistým svedomím povedať, že sa tým skutočne aj riadi? Ruku na srdce. Čo napríklad Vy, milá čitateľka? Alebo Vy, milý čitateľ? Aj v prípade, že sami sebe odpoviete: „ÁNO“, čítajte ďalej....
Je zaujímavé, aké sú príbehy reformátorov výživy často podobné.
Zdanlivo nevyliečiteľná choroba a bezradnosť oficiálnej medicíny bola pri zrode makrobiotiky, výživových systémov Dr. Birchera-Bennera, Dr. Kristíny Nolfiovej a ďalších. Nie inak to bolo aj pri Hayovej delenej...
Minerálne látky sú anorganické látky obsiahnuté v tele len v malých množstvách. Minerálne látky a stopové prvky sú pre náš život mimoriadne dôležité, ale ľudský organizmus ich nie je schopný vytvoriť sám. Ich nedostatok vedie k rôznym ochoreniam a funkčným poruchám. Podľa množstva, v ktorom sa...
Vitamín je látka, ktorú (určitý) vyšší organizmus vo veľmi malých množstvách - ale zároveň nevyhnutne - potrebuje na svoju existenciu, no nedokáže si ju sám syntetizovať a musí ju teda získavať v potrave. Spolu s bielkovinami, tukmi a sacharidmi patrí k základným zložkám ľudskej...
Tuky sú jednou zo základných živín (spolu s bielkovinami a sacharidmi) a sú pre náš organizmus nevyhnutne dôležité. Sú stavebnou zložkou dôležitých hormónov, pomáhajú udržiavať telesnú teplotu, chránia orgány pred mechanickým poškodením. Tuky sú dôležité aj pre využitie vitamínov...
Vláknina je mimoriadne dôležitá podkapitola sacharidov, čo sú všetky polysacharidy, ktoré nie sú využiteľné v tráviacom trakte. Naši predkovia konzumovali výživu bohatú na vlákninu. Rastlinnú potravu (ovocie, zelenina) konzumovali najčastejšie v surovom stave. Chlieb a iné pekárenské...
Naše telo si stráži optimálnu hladinu krvného cukru. Ak je cukru v krvi málo (stav označovaný ako hypoglykémia), nie je to pre organizmus dobré – viazne výživa buniek. Ale ani opačná situácia – hyperglykémia, nie je žiaduca. Ak zostáva glykémia dlhodobo vysoká, zvýšené množstvo glukózy...
Záznamy: 101 - 110 zo 116