Chudnutie a škorica

08.11.2013 10:18

Škorica pochádza z kôry stále zeleného stromu. Táto kôra sa zberá nielen na výrobu korenia, ale je výborná aj do bylinkových čajov.

 

Škorica preto dokáže viac, než len okoreniť váš toast alebo obľúbený koláč. Toto korenie má spústu pozitívnych účinkov na naše zdravie a v ideálnom prípade by mohlo byť používané každý deň. Škorica sa už niekoľko tisícročí používa na liečbu – od porúch trávenia po bakteriálne infekcie, normalizuje krvný tlak a pomáha znižovať hmotnosť.

 

Škorica má rad schopností a niektoré z nich prispievajú k chudnutiu. Predovšetkým toto korenie sa môže používať na očistu čriev od parazitov a nežiaducich mikroorganizmov. V čistejších črevách dochádza k lepšiemu vstrebávaniu živín a k dokonalejšiemu tráveniu jedla, pričom sa telo efektívnejšie zbavuje škodlivých látok.

 

Toto výrazné korenie pôsobí tiež ako metabolická vzpruha aktivizujúca energiu potrebnú na cvičenie. Účinkom škorice telo ľahšie spaľuje glukózu namiesto toho, aby ju metabolizovalo na zásobný tuk. Vďaka škorici budete mať viac energie na cvičenie. Škorica tiež pomáha pri cvičení lepšie spaľovať tuky, pretože urýchľuje ich štiepenie. To znamená, že tukové bunky sa netvoria tak ľahko ako predtým.

 

Škorica je tiež účinný antioxidant pôsobiaci proti nežiaducim voľným radikálom.

Na to, aby bola škorica dostatočne účinná, potrebujete skonzumovať denne 2 čajové lyžičky.

 

Bolo uskutočnených niekoľko samostatných štúdií zaoberajúcich sa cukrovkou a ich výsledky sú veľmi sľubné. U skupín, ktoré denne konzumovali škoricu, došlo k takmer 30-percentnému poklesu hladiny glukózy – čo je pozoruhodné, keď si uvedomíte, že mnoho ľudí zvádza každodenný boj, ako pri tejto chorobe neprekročiť odporúčané hodnoty. Znižovanie hladiny glukózy touto cestou má navyše pre diabetikova i vedľajšie pozitívne účinky, ktorými sú pokles krvného tlaku a tiež pokles tzv. zlého cholesterolu. Tieto dva faktory cukrovku často sprevádzajú a zhoršujú.

 

Čo sa týka samotnej cukrovky, vedci potvrdili, že škorica má výnimočnú schopnosť regulovať chybne zvýšenú hladinu cukru v krvi. Táto skutočnosť je požehnaním pre mnoho diabetikov a mnohým pacientom pomohla mať cukrovku pod kontrolou.

 

Škorica je natoľko účinná v boji s cukrovkou, že ľudia s ĽAHKOU formou cukrovky by mohli toto korenie vyskúšať ešte skôr, než podľahnú užívaniu liekov, samozrejme, pod lekárskym dohľadom. Tieto výnimočné vlastnosti škorice fungujú najúčinnejšie u ľudí s cukrovkou 2. typu. Pri tomto type cukrovky pankreas síce produkuje dostatok inzulínu, ale bunky naň majú zníženú citlivosť. To spôsobuje, že glukóza zle preniká do bunky cez jej povrchovú membránu. Škorica zrejme významne zlepšuje nedostatočnú citlivosť buniek na inzulín.

 

 

Zdroj: methodsofhealing.com

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.