Tuky
Mali by sme dbať na to, aby sme v strave mali dostatok omega-6 a omega-3 mastných kyselín. Tieto kyseliny patria do skupiny viac nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre naše zdravie veľmi dôležité. Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi, pôsobia preventívne pri srdcovo-cievnych ochoreniach. Najčastejším zdrojom sú rastlinné tuky a tuk rybí.
Potravina – 100 g |
Energia (kJ) |
Bielkoviny (g) |
Tuky (g) |
Sacharidy (g) |
GI |
Cholesterol (mg) |
Vláknina (g) |
Tuky živočíšne – 100 g |
|||||||
Maslo |
3010 |
1 |
80,5 |
0,6 |
NS |
240 |
0 |
Maslo so smotanovým zákysom |
2780 |
1 |
75 |
1 |
NS |
210 |
0 |
Nátierkové maslo |
1360 |
3,8 |
31 |
6,2 |
N |
93 |
0 |
Masť bravčová škvarená |
3750 |
0,2 |
99,5 |
0 |
NS |
94 |
0 |
Škvarky |
3090 |
15,5 |
75 |
0 |
NS |
70 |
0 |
Tuky rastlinné – 100 g |
|||||||
Alfa |
2620 |
0,2 |
70 |
0,3 |
NS |
0 |
0 |
Ceresoft |
3470 |
0 |
92 |
2 |
NS |
100 |
0 |
Creme Bonjour s uhorkou |
1060 |
5 |
24,3 |
4,2 |
N |
0 |
0 |
Creme Bonjour s paprikou |
1080 |
5,1 |
25 |
4,1 |
NS |
0 |
0 |
Flora |
2600 |
0,1 |
70 |
0,3 |
NS |
0 |
0 |
Flora light |
1480 |
0,1 |
40 |
0,3 |
NS |
0 |
0 |
Flora pro activ |
1350 |
0,1 |
35 |
3,2 |
N |
0 |
0 |
Hera |
2750 |
0,1 |
74 |
0,3 |
NS |
0 |
0 |
Olej (všetky druhy) |
3700 |
0 |
100 |
0 |
NS |
0 |
0 |
Perla |
1480 |
0 |
40 |
0 |
NS |
0 |
0 |
Perla tip |
930 |
0 |
25 |
0,1 |
NS |
0 |
0 |
Planta – tuk na vyprážanie |
3780 |
0 |
100 |
0 |
NS |
0 |
0 |
Pokrmový tuk na vyprážanie |
3670 |
0 |
83,3 |
0,2 |
NS |
0 |
0 |
Rama |
2600 |
0,1 |
70 |
0,3 |
NS |
0 |
0 |
Ra,a cullinesse |
2750 |
0 |
74 |
0 |
NS |
0 |
0 |
Rama Harmonie |
1820 |
0,5 |
48 |
0,9 |
NS |
0 |
0 |
Tuky zmesné |
|||||||
Creme Bonjour kocka |
2610 |
0,7 |
70 |
0,9 |
NS |
X |
0 |
Zlatá Haná |
2850 |
0,1 |
85 |
0,2 |
NS |
X |
0 |
Majonézy – 100 g |
|||||||
Majolka |
3300 |
1,5 |
80 |
0 |
NS |
78 |
0 |
Majonéza light (Hellmans) |
1920 |
0,7 |
50,7 |
3 |
N |
51 |
0 |
Sojanéza (Kalma) |
1160 |
2,5 |
23 |
14 |
N |
0 |
0 |
Tatarská omáčka |
2140 |
0,8 |
54,3 |
6,9 |
N |
X |
0 |
Tatarská omáčka Sojalife |
1110 |
1,3 |
26,7 |
4,9 |
X |
0 |
0 |
Vysvetlivky:
X : hodnota nie je k dispozícii
GI: N: nízky (pod 30)
S: stredný (30–70)
V: vysoký (nad 70
NS: potravina temer neobsahuje sacharidy