Tuky

Mali by sme  dbať na to, aby sme v strave mali dostatok omega-6 a omega-3 mastných kyselín. Tieto kyseliny patria do skupiny viac nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre naše zdravie veľmi dôležité. Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi, pôsobia preventívne pri srdcovo-cievnych ochoreniach. Najčastejším zdrojom sú rastlinné tuky a tuk rybí.

 

 

Potravina – 100 g

Energia

   (kJ)

Bielkoviny

     (g)

Tuky

  (g)

Sacharidy

     (g)

 GI

Cholesterol

     (mg)

Vláknina

     (g)

Tuky živočíšne – 100 g

Maslo

3010

1

80,5

0,6

NS

240

0

Maslo so smotanovým zákysom

2780

1

75

1

NS

210

0

Nátierkové maslo

1360

3,8

31

6,2

N

93

0

Masť bravčová škvarená

3750

0,2

99,5

0

NS

94

0

Škvarky

3090

15,5

75

0

NS

70

0

Tuky rastlinné – 100 g

Alfa

    2620

         0,2

     70

       0,3

NS

           0

         0

Ceresoft

3470

0

92

2

NS

100

0

Creme Bonjour s uhorkou

1060

5

24,3

4,2

N

0

0

Creme Bonjour s paprikou

1080

5,1

25

4,1

NS

0

0

Flora

2600

0,1

70

0,3

NS

0

0

Flora light

1480

0,1

40

0,3

NS

0

0

Flora pro activ

1350

0,1

35

3,2

N

0

0

Hera

2750

0,1

74

0,3

NS

0

0

Olej (všetky druhy)

3700

0

100

0

NS

0

0

Perla

1480

0

40

0

NS

0

0

Perla tip

930

0

25

0,1

NS

0

0

Planta – tuk na vyprážanie

3780

0

100

0

NS

0

0

Pokrmový tuk na vyprážanie

3670

0

83,3

0,2

NS

0

0

Rama

2600

0,1

70

0,3

NS

0

0

Ra,a cullinesse

2750

0

74

0

NS

0

0

Rama Harmonie

1820

0,5

48

0,9

NS

0

0

Tuky zmesné

Creme Bonjour kocka

2610

0,7

70

0,9

NS

X

0

Zlatá Haná

2850

0,1

85

0,2

NS

X

0

Majonézy – 100 g

Majolka

3300

1,5

80

0

NS

78

0

Majonéza light (Hellmans)

1920

0,7

50,7

3

N

51

0

Sojanéza (Kalma)

1160

2,5

23

14

N

0

0

Tatarská omáčka

2140

0,8

54,3

6,9

N

X

0

Tatarská omáčka Sojalife

1110

1,3

26,7

4,9

X

0

0

 

Vysvetlivky:

X :  hodnota nie je k dispozícii

GI:  N: nízky (pod 30)

      S: stredný (30–70)

      V: vysoký (nad 70

      NS: potravina temer neobsahuje sacharidy