Zdraviu škodlivé obaly

22.02.2014 05:16

 

Chemikálie z plastových obalov môžu prenikať do balených potravín a škodiť ľudskému zdraviu, ak sú im ľudia vystavení dlhodobo. Autori článku, ktorý vyšiel v časopise Journal od Epidemiology and Community Health, tvrdia, že určité množstvo syntetických škodlivých látok do potravín preniká.Chemikálie z plastových obalov môžu prenikať do balených potravín a škodiť ľudskému zdraviu, ak sú im ľudia vystavení dlhodobo. Autori článku, ktorý vyšiel v časopise Journal od Epidemiology and Community Health, tvrdia, že určité množstvo syntetických škodlivých látok do potravín preniká.

 

Ide o také malé množstvo, že samo osebe zdraviu uškodiť nemôže, ale ak niekto je potraviny balené a skladované v plastoch pravidelne, je jeho organizmus chronicky vystavený nízkym dávkam dokázateľne škodlivých látok, ako je formaldehyd.

 

K článku sa podľa The Guardien vyjadrila okrem iných aj nadácia zaoberajúca sa obalmi potravín. Jej členovia uvádzajú, že karcinogénny formaldehyd sa  v obalových materiáloch legálne používa a je prítomný aj v plastových fľašiach alebo v nádobách z plastu.

 

Nejde pritom len o formaldehyd, ale asi o 400 chemikálií vrátane bisfenolu A využívaného pri výrobe plastov, tributylcínu, troclosanu alebo ftalátov. „Kým odborníci o týchto látkach stále debatujú, konzumenti sú im denne a zväčša nevedomo vystavovaní, „ napísali členovia nadácie. 

 

Podľa nich by sa do rutinne uskutočňovaných toxikologických analýz malo zahrnúť tiež pátranie po bunkových zmenách, ktoré nastávajú pri kontakte obalov s potravinami a ktoré môžu napríklad spôsobovať hormonálne zmeny.

 

Autori článku upozorňujú tiež na ťažkosti výskumu dlhodobého vplyvu vystavenia organizmu týmto chemikáliám, pretože balené potraviny konzumuje väčšina ľudí a nebude teda možné vytvoriť kontrolnú skupinu, ktorá by im po dlhší čas nebola vystavená. 

 

Tým väčší dôraz by sa mal podľa skupiny klásť na výskum, ktorý sa bude zaoberať potenciálnou súvislosťou medzi chemikáliami, s ktorými sú potraviny v kontakte, a chronickými chorobami, ako je rakovina a diabetes, alebo obezita a neurologické problémy.


Zdroj: Svět potravin.cz

 

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.