Viete čítať etikety?

01.02.2014 16:52

 

Každého, koho zaujíma chudnutie, by malo malo zaujímať aj to, čo je napísané v zložení na etiketách potravín.Alebo možno by otázka skôr mala znieť, či rozumiete tomu, čo je na nich napísané a či si viete vybrať z toho množstva informácií tie, ktoré sú pre vás naozaj dôležité?

 

Podľa nedávno uskutočneného prieskumu sa o údaje uvedené na obaloch zaujíma len pätina Slovákov, aj to zväčša „študujú“ len zoznam tzv. éčok a dátum trvanlivosti, resp. spotreby. Mnohých nás môže od čítania zloženia potraviny odradiť malé písmo, ale záujem o to, čo jeme, by mal stáť hoci aj za námahu použiť okuliare či dokonca lupu...

Druhá vec je, že sme ľahko ovplyvniteľní reklamou a na to, aby sme nejakú potravinu kúpili, nám stačí, keď na zvyčajne veľmi viditeľné miesto výrobca umiestni čarovné formulky: Bez konzervantov, Neobsahuje cholesterol a podobne.

To, že je niečo bez konzervantov, je síce fajn, ale nemalo by to byť pri rozhodovaní jediné kritérium. Môže sa vám totiž stať, a nie je to vôbec výnimka, že vás naláka takéto konštatovanie a svojej ratolesti kúpite nápoj síce bez konzervantov a farbív, ale prepchatý cukrom. 

A čo sa týka výrazného označenia Neobsahuje cholesterol uvedeného napríklad na rastlinných nátierkach, vždy by sme mali používať zdravý sedliacky rozum. Ten nám napovie, že ak ide o rastlinnú potravinu, cholesterol v nej nemá byť odkiaľ. Takže v tomto prípade ide len o reklamno-marketingový ťah. Čo by nás v prípade rastlinných nátierok malo zaujímať podstatne viac, je podiel transmastných kyselín, ktoré sú pre naše zdravie škodlivé.

 

Ako už aj z týchto dvoch príkladov vidíte, je dobré vedieť, čo by nás malo na obaloch zaujímať predovšetkým, ak nechceme naletieť.

 

Ak vychádzam z otázok, na ktoré sa naši klienti pýtajú najčastejšie a v ktorých majú nie vždy jasno, je dobré vedieť, že:

 

  • podľa našej platnej legislatívy sú jednotlivé zložky radené zostupne. To znamená, že tá, ktorej je vo výrobku najviac, musí byť uvedená na 1. mieste, tá, ktorej je najmenej, na poslednom mieste. Ak ste si chcete napríklad kúpiť čokoládu, na 1. mieste v zložení by nemal byť cukor, ale niečo, čo sa týka kakaa. Cukor by sa mal nachádzať na druhom, najlepšie až na treťom mieste v poradí

 

  • výživová tabuľka udáva 4 hlavné hodnoty – energiu, bielkoviny, sacharidy a tuky. V niektorých prípadoch 8 hlavných (t.j. 4 hlavné plus cukor, nasýtené tuky, vlákninu  a sodík) v 100 gramoch alebo 100 ml.

 

  • energia sa u nás uvádza aj v kcal, aj v kJ. Prepočet medzi oboma jednotkami je 4,2, t.j. 100 kcal = 420 kJ

 

  • pri sacharidoch by nás mal zaujímať aj údaj o cukroch, a to nielen vtedy, ak chudneme

 

  • pri tukoch je dôležité sledovať najmä nasýtené mastné kyseliny, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu a ktorých prijímame oveľa viac, ako by sme mali a transmastné kyseliny, ktoré tiež zvyšujú hladinu cholesterolu. Mnohí sú prekvapení, keď sa dozvedia, že veľa transmastných kyselín obsahujú rôzne keksíky, sušienky, oblátky. Rovnako aj cholesterol, ktorého zvýšená konzumácia býva spravidla príčinou nepriechodnosti tepien

 

  • mnohých ľudí mýli informácia o množstve sodíka. Všeobecne sa odporúča denná konzumácia 5 gramov soli. Prepočet je veľmi jednoduchý – stačí, ak si množstvo sodíka uvedené v zložení vynásobíte koeficientom 2,5. Číslo, ktoré vám vyjde, znamená, koľko gramov kuchynskej soli potravina obsahuje

 

  • v poslednom období sa na potravinárskych výrobkoch začali objavovať aj tzv. nutričné bubliny. Sú v nich uvedené informácie o množstve energie a hlavných živín v presne definovanej porcii a podiel tejto energie či hlavných živín na odporučenej dennej dávke. Ak však chudnete, táto informácia vám nepomôže. Nutričná bublina (alebo aj GDA – z angl. Guideline Daily Amounts) je totiž nastavená na hodnotu 8400 kJ (t.j. 2000 kcal), čo zodpovedá priemernému dennému energetickému príjmu zdravej dospelej ženy s priemernou telesnou hmotnosťou a strednej fyzickej aktivity. Výrobca však vždy konkrétne uvádza, na ktorú vekovú skupinu sa GDA vzťahuje.

 

 

Ako sami vidíte, vedieť sa orientovať v čítaní etikiet nemusí byť vždy až také jednoduché. Preto si postupne ukážeme, čo je potrebné sledovať pri jednotlivých druhoch potravín.

 

Maja Hlavandová

 

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.