Viete, akým časovým harmonogramom sa riadia orgány v našom tele?

25.01.2014 19:13

Tradičná čínska medicína hovorí, že životná energia prúdi v orgánoch v určitých časových intervaloch. Jeden deň, teda 24 hodín, delí na biologické rytmy v intervale 2 hodín. Každý orgán v našom tele má podľa nej obdobie svojej maximálnej aktivity, o 12 hodín zasa obdobie pokojovej fázy.Tradičná čínska medicína hovorí, že životná energia prúdi v orgánoch v určitých časových intervaloch. Jeden deň, teda 24 hodín, delí na biologické rytmy v intervale 2 hodín. Každý orgán v našom tele má podľa nej obdobie svojej maximálnej aktivity, o 12 hodín zasa obdobie pokojovej fázy.

Tieto orgánové hodiny sú stanovené na náš zimný čas, cez letný čas treba pripočítať 1 hodinu: 

 

01. – 03. hodina:

Aktivizuje sa pečeň, aktívne pracuje na očisťovaní nášho organizmu a zároveň regeneruje samu seba. Neodporúča sa nič konzumovať, predovšetkým nie mastné a tučné jedlá a alkohol. Je to nevhodné aj preto, lebo tenké črevo, v ktorom prebieha časť trávenia a vstrebávania živín, je v pokojovej fáze. Potrava, ktorú v tomto čase prijímame, sa dôkladne nespracuje, ale odhníva v tráviacom trakte. Tvoria sa plyny a toxické splodiny. Dochádza k útlmu mozgu. V tomto čase sa budia žlčnikári, pretože pečeň a žlčník sú spojené orgány.

 

03. – 05. hodina:

V činnosti sú pľúca, preto sa v tomto čase budia fajčiari, astmatici, chorí na priedušky, s nádchou a so zápalmi dýchacích ciest. Ľudia s ochoreniami močového mechúra chodia častejšie na toaletu. V tomto čase človek pociťuje najväčší strach a úzkosť.

 

05. – 07. hodina:

V najvyššej činnosti je hrubé črevo. Pre ľudí trpiacich na zápchu i tých, ktorí majú nepravidelné vyprázdňovanie, je to ideálny čas, kedy môžu svoj organizmus nacvičiť na pravidelnosť. Odporúča sa v tomto čase navyknúť si na vyprázdňovanie, vyhýbať sa stresu, náhleniu a je potrebné prijať dostatočné množstvo tekutín. V tomto čase sú pasívne obličky, preto nie je vhodné vypiť veľké množstvo tekutín naraz.

 

07. – 09. hodina:

Dostáva sa do činnosti žalúdok. Telo najlepšie spracúva prijatú potravu, je to teda najvhodnejší čas na jedenie. Jedlo, konzumované počas týchto hodín by malo byť z celého dňa najvýdatnejšie. Veľmi dôležité je konzumovať vitamíny. Keďže obehový systém je v pasívnej fáze, telo potrebuje byť v teple. Nie je to teda vhodný doba na sprchovanie, najmä nie v chladnej vode.  Jedným z najväčších prehreškov v tejto dvojhodinovke je studená sprcha a chladné nápoje.

 

09. – 11. hodina:

V činnosti je pankreas a slezina, neodporúča sa piť alkohol. Vhodné je ovocie, med. Jedine v tomto čase je telo schopné stráviť sladkosti. Táto informácia má význam najmä pre tých, ktorí majú nadváhu a milujú sladké. Konzumovanie sladkých pokrmov a maškrtenie, ak sa ho nedokážu zrieknuť, by si mali naplánovať práve na tieto hodiny. Je dobré vyhýbať sa nadmernej fyzickej činnosti.

 

11. – 13. hodina:

Je to čas aktívnej činnosti srdca. Nie je dobré  zaťažovať ho veľkým množstvom potravy. Nastáva mierny útlm, pozor na úrazy. Vhodná je prechádzka alebo krátky spánok. 

 

13. – 15. hodina:

V najvyššej činnosti je tenké črevo. Spracúva živiny zo skonzumovanej potravy a zásobuje tak náš organizmus potrebnou energiou. V útlme je pečeň, preto ľudia, ktorých pečeňová energia je slabá, pociťujú v tomto čase ospatosť. V tomto čase sa znižuje citlivosť na rôzne bolesti, vrátane zubov. Začína sa zvyšovať fyzická aktivita.

 

15. – 17. hodina:

Najviac pracuje močový mechúr. Dobré je piť veľa tekutín a športovať. Tráviaci systém je pripravený prijímať výdatné jedlo, aktivita stúpa a dosahuje druhý výkonnostný stupeň. 

 

17. – 19. hodina:

V činnosti sú obličky. Je veľmi potrebné vyhýbať sa všetkému, čo im škodí (tuky, cukry, soli, malinovky, chemikálie, káva, alkohol, chlad, stres).

 

19. – 21. hodina:

Do činnosti sa dostáva obal srdca a krvný obeh. V tomto čase človek veľmi dobre vníma. Je to čas vhodný na počúvanie hudby, návštevu divadiel, ale tiež najúčinnejší čas na pôsobenie antibiotík alebo na aplikáciu krému na bolestivé miesta.

 

21. – 23. hodina:

Telo sa pripravuje na spánok, preto by sme nemali robiť nič pre jeho aktiváciu. Nefajčíme, nejeme. Jedlo, skonzumované v týchto hodinách sa nespracuje, energia z jedla sa uloží v podobe tuku. Je to najhorší čas na prijímanie potravy, veľmi nevhodný najmä pre ľudí, ktorí trpia nadváhou a chcú schudnúť.

 

23. – 01. hodina:

Začína pracovať žlčník. Tí, ktorí majú s týmto orgánom problém, sa obvykle budia a nemôžu spať. V tomto čase už máme odpočívať, aby sme neodoberali energiu našim orgánom, ktoré počas spánku pracujú.

 

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.