Veľká noc a chudnutie

17.04.2014 07:39

Sviatky bývajú pre mnohých útokom na štíhlu líniu a pre tých, ktorí sa rozhodli schudnúť, doslova nočnou morou. Ani jedni, ani druhí sa ich však vôbec nemusia obávať. Stačí dodržať niekoľko zásad a ani po sviatkoch sa nebudete musieť s obavami postaviť na váhu.Sviatky bývajú pre mnohých útokom na štíhlu líniu a pre tých, ktorí sa rozhodli schudnúť, doslova nočnou morou. Ani jedni, ani druhí sa ich však vôbec nemusia obávať. Stačí dodržať niekoľko zásad a ani po sviatkoch sa nebudete musieť s obavami postaviť na váhu.

 

Tu je veľkonočných desatoro na chudnutie:

 

1. Raňajky sú základ aj cez sviatky, určite ich nevynechávajte. Ak budú zložené z dostatočného množstva kvalitných bielkovín, z vlákniny a komplexných sacharidov, znížite riziko, že vás budú ovládať chute na sladké

 

2. Pripomínať, že by sme nemali zabúdať ani na desiate a olovranty, už asi ani netreba. Práve desiate a olovranty zabezpečia, že budeme mať počas celého dňa vyrovnanú hladinu glykémie, čo je pre chudnutie veľmi dôležité. Ani na desiatu a olovrant zaradíme aj bielkoviny, aj vlákninu.

 

 

3. Medzi jednotlivými jedlami dodržiavame približne 3-hodinový odstup.

 

4. K sviatkom určite patria aj koláčiky. Ak už pri ich príprave budete myslieť na to, aby obsahovali čo najmenej jednoduchých cukrov a tukov (napríklad tvarohovo-ovocné), urobíte dobre.

 

5. Ak už zhrešiť sladkým, tak na desiatu. Dajte si ten svoj zákusok namiesto desiatej. A aby ste predišli prudkému vzostupu a následnému prudkému poklesu hladiny cukru v krvi, 10 – 15 minút po koláčiku si zajedzte kúsok tvarohu, 2-3 lyžice bieleho jogurtu, alebo si dajte kúsok celozrnného chleba.

 

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najväčších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť"

 

6. Zradnosťou bývajú džúsy, nealkoholické nápoje, ale aj alkohol. Odporúča sa džúsy len neprisládzané a riedené vodou v pomere 1:1. Čo sa týka alkoholu, kalorickou bombou sú napríklad likéry, obľúbené vaječné či karamelové koňaky. Buď si teda dáte strik zo suchého bieleho vína, alebo si ten svoj obľúbený nápoj započítate do energetického príjmu.

 

 

7. Ďalšou zradnosťou sú dressingy. Niektoré môžu byť energetickou hodnotou na úrovni kompletného racionálneho obeda.

 

8. Je ľahké pozerať sa celý deň na misu plnú zákuskov a odolať? Nie, však? Vymeňte misu s koláčmi za misu s ovocím a koláče dajte do chladničky. Veď viete, čo oči nevidia, na to hlava aj zabudne...

 

9. Vyčleňte miesto, kde budete jedávať. V spálni sa spí, v kúpeľni umýva, v obývačke relaxuje a v kuchyni sa je. Ako výnimka pre jedenie v obývačke môžu slúžiť len návštevy. Toto pravidlo je triviálne jednoduché, ale veľmi účinné. Najviac „slaniny“ sa totiž na nás nalepí pri večernom nekontrolovanom jedení v obývačke.

 

10. Kto sa hýbe, ten žije. Cez sviatky, keď predsa len konzumujeme viac, to platí niekoľkonásobne. Ale nespoliehajte sa na to, že ten fajný krémovo-maslovo-čokoládový zákusok spálite 20-minútovou prechádzkou.

 

Zlatá rada navyše: Len vy rozhodujete, či jedlo zostane na tanieri, alebo - s prepáčením -  na vašom zadku...

 

Maja Hlavandová

 

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

                                                                                                 E-book zdarma

Stiahnite si zdarma e-book "11 najväčších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť"