Vápnik – nevyhnutný pomocník pri chudnutí

08.11.2013 10:56

U ľudí bolo zistené, že pri dodržiavaní odporučených dávok pre príjem vápnika (najmä u žien v strednom veku) sa riziko priberania na hmotnosti výrazne znižuje a dokonca dochádza k miernemu poklesu hmotnosti.Je všeobecne známe, že vápnik (kalcium) je pre ľudský organizmus nevyhnutný. Je základnou zložkou ľudskej kostry (v kostiach sedemdesiatkilogramového muža je približne 1 kg vápnika). Jeho správna hladina v krvi je dôležitá pre krvnú zrážanlivosť, prenos nervových vzruchov, činnosť kostrových svalov aj srdcového svalu a ďalšie.

 

Denne by sme mali prijať 800 až 1200 mg vápnika, počas tehotenstva a dojčenia ešte o 400 mg navyše. Najvhodnejším zdrojom vápnika je mlieko a mliečne výrobky. Vápnik obsahujú aj olejnaté semená, zelenina so zelenými listami obsahuje tiež pomerne veľké množstvo vápnika, ale vo forme, ktorá je pre ľudský organizmus horšie využiteľná.

 

V posledných rokoch sa vplyvu vápnika na telesnú hmotnosť venuje celý rad zahraničných štúdií. Účinok vápnika sa študoval najskôr na myšiach. Myšky kŕmené diétou s vysokým obsahom cukru a tuku a zníženým množstvom vápnika rýchlo priberali na hmotnosti, na rozdiel od druhej skupiny, ktorá pri prechode na diétu s vyšším obsahom vápnika svoju hmotnosť znížila. U týchto zvierat došlo k zníženiu účinnosti energetického metabolizmu (to znamená, že organizmus si menej uložil do tukových zásob a viac energie vydával vo forme tepla) a k zmene v metabolizme tukov – ich odbúravanie vzrástlo a tvorba naopak poklesla, čo viedlo k zmenšeniu tukového tkaniva. Podobné účinky boli zistené aj pri redukčnej diéte. Myšky, ktorým bol podávaný vápnik v zvýšenej miere, viac chudli a zvýšili odbúravanie tukov v porovnaní s tými, ktoré ho dostávali menej. A navyše, mliečne výrobky mali väčší efekt než samotný vápnik, pravdepodobne vďaka ďalším látkam, ktoré obsahujú.

 

U ľudí bolo zistené, že pri dodržiavaní odporučených dávok pre príjem vápnika (najmä u žien v strednom veku) sa riziko priberania na hmotnosti výrazne znižuje a dokonca dochádza k miernemu poklesu hmotnosti. V jednej štúdii bolo zistené, že pri zvýšení denného príjmu vápnika zo 400 mg na 1000 mg ľudia schudli počas jedného roka v priemere o 4,0 kg. Aj pri vyhodnocovaní ďalšieho pomerne veľkého súboru pacientov sa našiel vzťah medzi vápnikom a telesnou hmotnosťou. Medzi ľuďmi s menším príjmom vápnika bolo väčšie percento obéznych a naopak. Tí, ktorí jedli vápnika najviac, mali menšiu šancu, že budú obézni. Vylúčenie mliečnych výrobkov z redukčnej diéty môže byť jedným z dôvodov jej zlyhania.

 

Tieto výsledky sú veľmi sľubné, naznačujú ďalšiu možnosť, ako pomôcť pri redukcii hmotnosti. Aj keď samozrejme nemôžeme očakávať, že by sme schudli len vďaka vápniku. Obezita je choroba spôsobená zvyčajne kombináciou rôznych príčin a tak aj musíme pôsobiť na viac faktorov naraz. Zatiaľ nebola vynájdená zázračná tabletka, ktorá by schudla za nás. Keď však pri svojich diétach budeme myslieť na správne zloženie jedálneho lístka a strážiť si množstvo vápnika, nielenže nám to pôjde o trochu lepšie, ale môžeme si byť aj istí, že urobíme niečo pre svoje zdravie.

 

Zdroj: Pochutnej si se STOBem/11 (www.azgastro.cz)
autor článku: MUDr. Radka Braunerová

 

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.