Tipy na veľkonočné jedlá, z ktorých nepriberiete

17.04.2014 07:55

 

Každá domácnosť má tie svoje obľúbené veľkonočné jedlá, ktoré dopĺňajú atmosféru sviatkov. Predsa len, nezaškodí z času na čas sa popozerať aj po iných receptoch. Pripravila som pre vás niekoľko takých, po ktorých určite nepriberiete a na ktorých si – verím – aj pochutíte.

 

 

Zeleninovo-želatínová roláda

Potrebujeme:

400 g nízkotučného tvarohu, 3 polievkové lyžice (PL) nízkotučného mlieka, 200 g zelenej fazuľky, 200 g mrkvy, 200 g brokolice rozobratej na ružičky, 200 g sterilizovanej kukurice, 1 vrecúško čírej želatíny (20 g), zelená petržlenová vňať alebo iné bylinky na ochutenie, soľ

 

Postup:

Zeleninu nakrájame na menšie kúsky a chvíľu povaríme v mierne osolenej vode. Tvaroh rozmiešame s mliekom, pridáme bylinky a trochu soli. Napučanú želatínu (podľa návodu) rozpustíme na miernom ohni (nesmie vrieť!), vlejeme do tvarohovej zmesi, premiešame a pridáme zeleninovú masu. Vylejeme do formy na srnčí chrbát vystlanej potravinárskou fóliou a dáme stuhnúť najlepšie na 24 hodín do chladničky.

 

TIP:  Časť rolády môžete naliať aj do vopred pripravených vyfúknutých vaječných škrupín, len si do nich urobte väčší otvor. Keď „roláda“ v nich stuhne, škrupinu odstránite a máte pripravené krásne dekoračné vajíčka napríklad na obloženú misu.

 

Zdravý veľkonočný recept, vhodný aj na chudnutie.

 

 
 
 
 

Ilustračné foto: sxc.hu

 
 
Falošná treska

Potrebujeme:

250 g cottage cheese biely, 1 vajce, 1 mrkva, 1 cibuľa, 125 g biely jogurt (3 % tuku), soľ, čierne korenie

 

Postup:

Cibuľu nakrájame nadrobno, osolíme, vidličkou trocha potlačíme, aby pustila šťavu a zmäkla. Vajce uvaríme natvrdo a spolu s mrkvou postrúhame. Vsypeme do misy s cibuľou a pridáme aj cottage cheese a jogurt. Premiešame, okoreníme, podľa chuti prisolíme a necháme odležať aspoň 1 hodinu.

 

 

 

Kurací šalát

Potrebujeme:

1 upečené (grilované) kura, 1 konzerva sterilizovanej kukurice, 125 g sterilizovaných šampiňónov, 100 gramov vykôstkovaných a nakrájaných čiernych olív, 150 gramov sterilizovanej červenej kápie, 2 PL majonézy, 150 g biely jogurt, soľ, čierne korenie

 

Postup:

Upečené kura vykostíme, nakrájame na menšie kúsky. Pridáme ostatné suroviny, dobre premiešame a necháme  chladničke odležať aspoň 3 hodiny.

Ak je kura väčšie alebo máte radi redšie šaláty, pridajte viac jogurtu.

 

 

Nátierky

 

Nátierky nemusíme vždy natierať len na chlieb, sendvič či rožky. Skvelou a naozaj aj chutnou alternatívou k chlebu je zelenina. Ušetríte kJ a ešte aj dodáte telu vitamíny, minerálne látky a vlákninu.

 
Skúste to napríklad takto:

Škrabkou na zeleninu nakrájajte uhorku po dĺžke na pásy. Každý pás natrite vrstvou nátierky a skrúťte do kolieska ako sushi.

Nátierkou môžete naplniť papriku, z ktorej najskôr skrojíte vršok a vyberiete semená. Po stuhnutí v chladničke rozrežete na polovice, štvrťky alebo hrubšie kolieska a môžete použiť aj na obloženú misu. Najmä ak papriku a nátierku aj farebne zladíte.

Rovnako môžete nátierkou naplniť aj paradajky, z ktorých ste vydlabali časť dužiny (tú môžete použiť napríklad do odtučneného tvarohu spolu s bazalkou – a máte ďalšiu nátierku). Veľmi efektne vyzerajú naplnené cherry paradajky, ktoré ešte navrchu prizdobíte kúskom zelenej petržlenovej vňate.

 

Nátierky môžete použiť aj na zeleninové jednohubky. Znova vymeníte nakrájaný rožok za nakrájanú reďkovku, kaleráb, na ktoré dáte kopček nátierky.

 

 

Fazuľová nátierka

250 g fazule (môže byť strakatá, tmavá aj biela) uvaríme spolu s bobkovým listom. Ku koncu varenia pridáme k fazuli soľ, 2 ks mrkvy a tiež uvaríme. Uvarenú a vychladnutú fazuľu a mrkvu dáme do mixéra, pridáme 2 PL repkového oleja lisovaného za studena, 3-4 strúčiky cesnaku a rozmixujeme. Podľa potreby rozriedime vodou, v ktorej sme varili fazuľu s mrkvou.

 

 

Avokádová nátierka

Obielime 2 ks avokáda a dáme do mixéra. Pridáme 1 PL tahiny (pasta z rozomletého sezamu) ½ cibule, šťavu z 2 limetiek, soľ, mleté čierne korenie a všetko spolu rozmixujeme.

 

 

Zdravý veľkonočný recept na nátierku, vhodný aj na chudnutie.

 

 

 

 

 

 

Ilustračné foto: sxc.hu

 

Zdravé zobkanie

Namiesto čipsov, slaných arašídov a podobných zabijakov chudnutia (aj zdravia) to môžete vyskúšať aj takto:

 

Pečený cícer

Uvaríme ½ balíčka cíceru, necháme vychladnúť a osušíme. Rozložíme ho v jednej vrstve na pečiacim papierom vyložený plech a pečieme asi 30 minút v rúre vyhriatej na 175 stupňov C (v polovici pečenia cícer na plechu premiešame, aby sa upiekol rovnomerne). Ešte horúci na plechu pokvapkáme olejom a ochutíme korením. Výborný je s korením barbecue. Pokojne môžete použiť akýkoľvek druh korenia či sušených byliniek, ktoré máte radi.

 

Cuketové čipsy

Škrabkou na zemiaky nakrájame cuketu na tenučké plátky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potretý olejom. Posypeme korením – odvážnejší môžu vyskúšať aj štipľavú papriku – napríklad bazalkou, tymiánom, provensálskym korením... a v rúre upečieme.

 

 

A ešte niečo sladké:

 

Ovocné muffinky

Potrebujeme:

175 ml polotučného mlieka, 150 ml repkového oleja, 50 g ovsených vločiek mierne opečených nasucho na panvici, 50 g celozrnnej múky, 70 g hladkej múky, 75 g trstinového cukru, 1 vajce, 1 jablko, ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva, l čajová lyžička škorice alebo medovníkového korenia, 20 g prepláchnutých a osušených hrozienok na ozdobu

 

Postup:

Zmiešame spolu všetky suché prísady, pridáme nastrúhané jablko, vlažné mlieko, olej a napokon aj našľahané vajíčko. Dobre premiešame, aby sa všetky suroviny spojili a hmotu nalejeme do muffinových košíčkov. Navrch každého košíčka dáme na ozdobu pár hrozienok, ktoré jemne vtlačíme do cesta.

Pečieme približne 20 minút pri 180 stupňoch C.

 

 

Veľkonočný tvarohový baranček

Potrebujeme:

750 g tvarohu bez tuku, 50 g tuku na pečenie, 200 g polohrubej múky, 120 ml vody, 3 PL Vajahit (náhrada vajec bez cholesterolu), 1 kypriaci prášok do pečiva, 1 čajová lyžička Stévie

 

Postup:

Tvaroh zmiešame so stéviou, tukom a Vajahitom, ktorý sme rozmiešali v 120 ml vody, pridáme múku a prášok do pečiva. Vylejeme do formy a upečieme.

 

Dobrú chuť!

 

Maja Hlavandová

 

 

 

E-book zdarma

Stiahnite si zdarma e-book "11 najväčších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť"