Špenátovník

08.08.2014 08:23

 

Špenátovník je skvelým tipom na zdravé jedlo vhodné aj pri chudnutí.Alebo ak chcete, môžete ho nazvať aj moderne – špenátová zdravá pizza. Recept na cesto som prispôsobila požiadavkám zdravého variantu, plnka je taká, akú robievala na podobný slaný koláč moja bulharská stará mama.

Milovala som toto jedlo a milujem ho dodnes. Rovnako nadšený z neho bol zatiaľ každý, komu som ho dala. Pravidelne si ho pečú dokonca aj tí, ktorí špenát roky nejedli, pretože jo nemajú radi...

Verím, že bude chutiť aj vám.  

 

Potrebujeme:

Cesto: 125 g celozrnnej ražnej múky, 125 g celozrnnej pšeničnej múky, 175 g bieleho jogurtu, 4  polievkové lyžice repkového/olivového oleja, ½ kávovej lyžičky soli

Všetko spolu premiesime a odložíme do chladničky aspoň na 1 hodinu. Cesto potom vyvaľkáme, dáme na plech vyložený papierom na pečenie, navrstvíme plnku a upečieme.

 

Bezlepkový variant cesta:

250 g Schar Bread-Mix, 10 g čerstvého droždia, 1 polievková lyžica oleja, 165 ml vlažnej vody, 1 kávová lyžička soli.

 

Všetky suroviny spolu premiesime, vyvaľkáme, uložíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme cca 30 – 40 minút kysnúť. Po vykysnutí navrstvíme plnku a upečieme.

 

Plnka:

300 g čerstvého špenátu, 1 cibuľa, 2 polievkové lyžice repkového oleja, 4 vajcia, 250 g syra balkánskeho typu, 5 polievkocých lažíc bieleh jogurtu

Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme pokrájaný špenát a krátko podusíme ( stačí 5 – 6 minút). Dáme vychladnúť.

Po vychladnutí pridáme rozmrvený balkánsky syr, rozšľahané vajcia, jogurt a dobre spolu premiešame.

 

Plnku naukladáme na cesto a pečieme v rúre vyhriatej na 175 stupňov približne 25 – 30 minút.

Kto nemá rád balkánsky syr, môže namiesto neho použiť cottage cheese, prípadne dať polovicu cottage a polovicu syra.

U mňa je nevyhnutnou súčasťou a prílohou miska bieleho jogurtu. Ale chutí aj so šalátom z paradajok, uhoriek a rôznych druhov listového šalátu.

 

Dobrú chuť!

Maja Hlavandová

 

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.