Prečo a ako nemať obézne deti?

01.03.2014 14:49

 

Podľa údajov Európskej komisie sa teraz po Európskej únii doslova gúľa približne 22 miliónov detí s nadváhou alebo obezitou. Každoročne pribúda ďalších 400 tisíc mladých „tučniačikov“. Pred takou armádou ustupuje aj súčasná medicína s celou svojou modernou výzbrojou – napriek význymným vedeckým pokrokom sa úspešnosť liečby rozvinutej detskej obezity odhaduje na púhych 10 – 30 %Naše telá sú prírodou naprogramované na hladovanie. Pretože väčšina z nás už desiatky rokov nehladuje a má k dispozícii jedlo doslova na každom kroku, robia naše telá to, na čo boli po desaťtisíce rokov naučené – ukladajú nadbytočné kalórie do tukových zásob na horšie časy. Tie však už niekoľko generácií neprichádzajú.

 

Preto sú predovšetkým v Európe a najmä v USA nadváha a obezita na rýchlom postupe. Hlavným dôsledkom tohto stavu je vzostup cukrovky, nebezpečných krvných tukov a ďalších porúch látkovej výmeny. Tieto poruchy následne poškodzujú naše tepny a na úplnom konci čaká vysoký krvný tlak, mozgová mŕtvica, srdcový infarkt či iná civilizačná metla obézneho ľudstva.

 

Komu sa vyhnú cievne katastrofy, ten zväčša končí s ťažko poškodenou chrbticou, prípadne s nefunkčnými bedrovými a kolennými kĺbmi, bola dokázaná aj súvislosť obezity s niektorými druhmi zhubných nádorov. Obézni ľudia sa potýkajú aj s radom závažných zdravotných, sociálnych  a psychologických problémov a ich kvalita života je nepriaznivo ovplyvnená.

 

Čím ďalej, tým rýchlejšie tikajúcou bombou je vzostup výskytu nadváhy a obezity u detí. V súčasnosti už nie je vzácnosťou vidieť dieťa s typom cukrovky, ktorý bol dosiaľ pozorovaný výhradne v dospelej populácii (2. typu) a ktorý u väčšiny postihnutých je spôsobený práve nadváhou. Aj u detí sa obezita združuje s ďalšími rizikovými faktormi ako je vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol a vyššie krvné tuky. Obézne deti majú častejšie zubný kaz, ortopedické a najmä psychické problémy, majú aj častejšie komplikácie pri anestézii počas operačných zákrokov. Zaradenie do športových aktivít s vrstovníkmi je často náročné a tým sa bludný kruh priberania na hmotnosti často uzatvára.

 

Hrozivé štatistiky

Podľa údajov Európskej komisie sa teraz po Európskej únii doslova gúľa približne 22 miliónov detí s nadváhou alebo obezitou. Každoročne pribúda ďalších 400 tisíc mladých „tučniačikov“. Pred takou armádou ustupuje aj súčasná medicína s celou svojou modernou výzbrojou – napriek význymným vedeckým pokrokom sa úspešnosť liečby rozvinutej detskej obezity odhaduje na púhych 10 – 30 %.

 

Čo robiť?

U detí je prevencia nadmerného zvyšovania telesnej hmotnosti oveľa účinnejšia než samotné liečenie nadváhy alebo obezity. Preto by obezita dieťaťa mala byť podchytená skôr, než sa prejaví. Je potrebné si uvedomiť, že ak na úbytku hmotnosti či prevencii nadváhy nemá záujem dieťa s celou rodinou, je aj tá  najodbornejšia a najnákladnejšia starostlivosť zväčša neúčinná. Dôležitým predpokladom účinnej prevencie nadváhy a obezity u detí je rozumná veľkosť

podávaných dávok jedla, konzumácia jedla s celou rodinou a bez televízie.

Zvýšenie energetického výdaja je možné u detí dosiahnuť ľahšie než u dospelých, pohyb je pre deti totiž úplne prirodzený. Na motiváciu potrebuje nielen kamarátov, ale predovšetkým rodičov. Už bolo povedané o nepriaznivom účinku vysedávania pred televízorom či za počítačom. Tieto riziká by mali byť kompenzované či najradšej nahradené športovou aktivitou aspoň 1 hodinu denne (bicykel, plávanie, korčuľovanie...). Ak však nie je športová aktivita doplnená vhodnými zmenami jedálneho lístka, je jej efekt veľmi malý.

Vlády v celej Európskej únii vyhlásili detskú obezitu za jeden z najnaliehavejších európskych verejných zdravotných problémov. Dôležité je zlepšiť celkovú informovanosť populácie a tým aj rodín s rizikovými deťmi. Ďalším dôležitým krokom je zníženie marketingového tlaku na deti prostredníctvom reklám, prípadne ich korekciou.

 

Deti za rodičov nezodpovedajú, rodičia za deti áno. Či sa nám to páči alebo nie, detská nadváha a obezita je teda opäť zodpovednosťou dospelých. Jednoducho povedané – je lepšie behať s dieťaťom od malička po parku než následne po doktoroch.

 

Zdroj: tlukotsrdce.cz

(Krátené)

 

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.