Pomocník v boji proti obezite? Ľadový medveď

16.05.2014 12:59

 

Ľadový medveď vraj môže byť pomocníkom v boji proti obezite.Znie to možno ako vtip, ale roztomilé polárne šelmy môžu vo svojej DNA skrývať recept na riešenie pandémie obezity, ktorá straší vyspelé krajiny. Ľadový medveď vážiaci stovky kilogramov sa živí takou tučnou stravou, ktorá by pre človeka mala katastrofálne následky. Lenže tento druh žiadne problémy netrápia, hoci by podľa vedcov mali. Rozhodli sa preto nájsť vysvetlenie a využiť ho pri liečbe obezity u ľudí.

 

Odborníci z Univerzity of California v Berkeley prišli na to, že DNA polárnych medveďov je unikátne prispôsobená na to, aby sa zviera s priveľmi mastnou potravou vyrovnalo. Ich strava sa skladá napríklad z tučných tuleňov alebo zdochlín veľrýb.

Až polovicu hmotnosti ľadových medveďov tvorí tuk a ich hladina cholesterolu je podľa denníka Telegraph neuveriteľne vysoká. Napriek tomu však ich telo nebojuje so srdcovo-cievnymi ochoreniami a tomu sa vedci rozhodli prísť na korienok.

 

Odpoveď napokon našli – za všetkým sú vraj niekoľkokrát zmutované gény, ktoré sa zapájajú do metabolizmu mastných kyselín a funkcie obehového systému.

Tieto gény sa zdajú byť zásadné pre adaptáciu zvieraťa na extrémne podmienky v Arktíde a môžu tiež objasniť, ako sa vyhnúť upchávaniu tepien. Mechanizmus ich pôsobenia by podľa vedeckého magazínu Cell mohol vedcom poradiť ako na obezitu.

 

„Komparatívna genomika (porovnávanie genómov organizmov) nám ukazuje, ako si niektoré druhy poradili s problémami, ktoré sa týkajú aj nás. Napríklad ľadové medvede sa geneticky prispôsobili príjmu veľmi tučnej stravy a niektorí ľudia tiež jedia veľmi tučné jedlá. Našli sme gény, ktoré medveďom pomáhajú tento tuk spracovať a podobný mechanizmus by sme mohli využiť aj u ľudí,“ povedal vedúci výskumu Rasmus Nielsen.


Zdroj: tyden.cz

 

 

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.