Pohánková mňamka
Aj keď chudnete, neznamená to, že si z času na čas nemôžete dopriať aj nejakú sladkosť. Stačí si nájsť takú, kde je minimálne množstvo tukov a pridaných cukrov a dopriať si ju v rozumnom množstve.
Na pohánkovú mňamku budete potrebovať:
2 polievkové lyžice (PL) pohánkových vločiek, 1/2 dl mlieka, 60 g špaldovej celozrnnej múky, 125 g mletých orechov, 2 vajcia, 125 g strúhanej mrkvy, 150 g strúhaných jabĺk, ½ prášku do pečiva
Postup:
Pohánkové vločky zalejeme 1/2 dl horúceho mlieka a necháme napučať. Žĺtky trocha našľaháme, z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Všetky suroviny spolu zľahka, ale dôkladne premiešame a vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v závislosti od toho, aké šťavnaté jablká sme použili, asi 40 minút na 160 stupňoch C.
TIP: Pohánka je vynikajúcim zdrojom flavonoidu rutín, ktorý je známy svojím priaznivým vplyvom na srdce a cievy, ale aj na tráviace orgány. Preto je vhodné zaraďovať ju do jedálneho lístka častejšie, než sme zvyknutí. Ak však trpíte na vysoký krvný tlak, nemali by ste ju konzumovať častejšie ako raz týždenne.