Paleodiéta – novinka?

09.11.2013 18:29

Hoci paleodiéta patrí medzi obľúbené diéty, podľa hodnotenia odborníkov skončila na chvoste diét.V poslednom období sa ako „horúca novinka“ objavila v médiách tzv. paleodiéta, nazývaná aj diéta podľa jaskynného muža, paleolitická diéta a podobne. Je založená na myšlienke, že naša súčasná strava obsahuje veľké množstvo priemyselne spracovaných potravín a teda neprospieva nášmu zdraviu.

 

Niektorí zástancovia tejto diéty idú dokonca ešte ďalej a tvrdia, že vyslovene škodia a sú príčinou veľkej väčšiny civilizačných ochorení. Paleolitickú diétu potom považujú za návrat ku koreňom a jedinú vhodnú alternatívu. Ako vo väčšine prípadov, možno aj v prípade tejto diéty označiť za prínosné, iné za celkom absurdné,. Pozrime sa teda na túto problematiku bližšie.

 

Je paleodiéta naozaj o novinka  vo svete chudnutia?

Praveká alebo paleolitická diéta nie je rozhodne žiadna novinka. Dokazuje to napríklad fakt, že vlani vyšiel v časopise Nutririon in Clinical Practice súhrnný článok, ktorého názov môžeme voľne preložiť asi takto: Paleolitická výživa – dvadsaťpäť rokov skúseností. Autori odkazujú na články, ktoré sa na túto tému objavili už pred 25 rokmi, a konfrontujú ich vtedy publikované závery s rokmi skúseností.

 

Pozrime sa teda teraz na zásady a tvrdenia „novej paleolitickej diéty“, jej jednotlivé zložky aj jej účinok na zdravie človeka.

 

Tvrdenie č.1

„Telo paleolitického človeka  prijímalo stravu zásadne čerstvú, plnú vitamínovminerálnych látok, bohatú na energiu. Dnes všetci jeme priemyselne spracované potraviny, ktoré naše telo skôr zaťažujú, než aby mu existenciu uľahčovali a dodávali mu pre život dôležitú, dobre využiteľnú energiu.“

 

Celá diéta, sľubujúca okrem zdravia aj štíhlosť, vychádza z predpokladu, že kým sa naša genetická výbava za posledných desaťtisícoch rokov prakticky nezmenila, naša strava prešla najmä v posledných dvoch storočiach veľmi zásadnou zmenou. Autori a propagátori odkazujú na stravu človeka lovca-zberača a porovnávajú ju so stravou moderného človeka. Je potrebné podotknúť, že v mnohom s nimi môžeme súhlasiť, bohužiaľ, s odporučeniami týkajúcimi sa napríklad konzumácie surového mäsa súhlasiť nemožno, a to nielen z hľadiska hygienického.

 

Jednotlivé zložky paleodiéty

 

Bielkoviny

 

Tvrdenie č. 2

"Paleolitická diéta vychádza z faktu, že dnes má každý druhý alergiu na mlieko a mliečne baktérie. V jedálnom lístku striktných vyznávačov pravekej diéty ich preto nenájdete, ak vám však vyhovujú a cítite sa po nich dobre, neodopierajte si ich. A pozor, zamerať by ste sa mali napríklad v prípade syrov na tie s aspoň 50 percentami tuku!"

 

Zásadným problémom paleodiéty je odporúčanie veľmi vysokej konzumácie mäsa bez ohľadu na jeho mastnosť. A to je prvý kameň úrazu: zvýšená konzumácia červeného tučného mäsa sa dnes spája nielen s rizikom zvýšenej hladiny cholesterolu a nadváhy, ale tiež so zvýšeným rizikom diabetu 2. typu. Podiel živočíšnych a rastlinných bielkovín sa pohybuje pri tejto diéte v hodnotách okolo 70 : 30. To samo osebe ešte nie je zásadný problém – ten spočíva v tom, že celkový podiel bielkovín na celkovom príjme energie prevyšuje 35 %, čo je dvakrát viac, než sa uvádza v odporučeniach zameraných na prevenciu civilizačných chorôb. Tento vysoký podiel nielenže zvyšuje riziko rozvoja diabetu 2 typu, ale vedie tiež k dlhodobému preťažovaniu obličiek. Odporúčané množstvo bielkovín v strave by bolo prijateľné len pre úplne zdravých jednotlivcov, ktorí veľmi intenzívne športujú, a to minimálne 1,5 hodiny denne po väčšinu dní v týždni, čo je v súčasnej populácii veľmi zriedkavý zjav.

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najväčších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť"

 

Vďaka týmto a pdobným odporučeniam sa výrazne zvyšuje príjem nasýtených mastných kyselín, ktoré nachádzame práve v živočíšnych tukoch (mäso – masť, mlieko-maslo, tučné syry) a ktoré najmä v prípade veľmi tučných syrov zvyšujú riziko srdcovocievnych ochorení cestou zvýšenej hladiny cholesterolu. Paradoxom je to, že pôvodná strava lovca-zberača obsahovala podstatne menej červeného mäsa, zato oveľa viac rýb, väčšina tukov bola z rastlinných semien, nie z mäsa. Je teda zásadný rozdiel medzi „pravou“ paleodiétou a diétou, ktorá je dnes ako „paleo“ prezentovaná.

 

Tuky a mastné kyseliny

Dnešná paleodiéta, ako som sa už zmienil, neobmedzuje konzumáciu ani mäsa (akokoľvek tučného), ani tučných mliečnych výrobkov. To prináša  riziká zvýšenej konzumácie nasýtených mastných kyselín. Tým, že nie sú nijako obmedzované, môžu tuky v modernej palodiéte tvoriť až 40 % energetického príjmu. Navyše ide najmä o tuky živočíšne, ktoré obsahujú nasýtené mastné kyseliny s negatívnym pôsobením a zdravie najmä srdcovocievneho systému. Pritom ak sa pozrieme do prác, ktoré na základe archeologických poznatkov sledovali zloženie stravy, zistíme, že energia z tukov u pravekého človeka tvorila síce cca 20-40 % v závislosti od ročného obdobia, ale že väčšinu tukov tvorili tuky rastlinné, teda tuky z rastlinných semien, orechov a pod. Ďalším dôležitým zdrojom tukov boli ryby! Takže žiadne červené mäso – ale orechy, semienka a ryby! Neznie Vám to povedome? Nejde vlastne o odporúčania, ktoré prezentujú skutoční odborníci na výživu pri každej príležitosti?

Hoci paleodeiéta patrí medzi obľúbené, podľa hodnotenia odborníkov skončila na chvoste.

Sacharidy

V zásadnom rozpore sú odporúčania týkajúce sa obilnín. „Nová paleodiéta“ sa k nim stavia približne takto:

 

Tvrdenie č.3

„Na obilniny a ďalšie zdroje sacharidov si náš organizmus zvyká iba desaťtisíc rokov a vedci si stoja za tým, že sa telo na novú stravu stále ešte nestihlo dostatočne adaptovať, a preto je toľko potravinových alergií, najmä celiakie! Paleolitická diéta  umožní ako mávnutím čarovného prútika zbaviť sa potravinových alergií, zabudnete čoskoro na ekzémy, civilizačné choroby, únavu, samozrejme sa zbavíte nadváhy, potešíte teda svoj kĺbny preparát, ale tiež metabolizmus, ktorý si po náročnom spracovaní sacharidov odpočinie.“

 

To samozrejme nie je pravda, obilniny nie sú problémom (s výnimkou ľudí s alergiami na lepok) a podľa posledných poznatkov príčinou potravinových alergií nie sú samotné potraviny, ale to, že malé deti vyrastajú vo veľmi čistom prostredí, a tak sa ich imunitný systém „naštartuje“ pod vplyvom potravín, a nie klasických nečistôt.

 

Záver

Moderná paelodiéta si bohužiaľ z pravej pravekej diéty vyberá len niektoré zásady a bohužiaľ, nie práve tie vhodné. Obmedzenie mliečnych výrobkov, prípadne podpora konzumácie veľmi tučných syrov, odporúčania neobmedzovať konzumáciu mäsa bez ohľadu na množstvo tuku, to sú zásady, s ktorými nie je možné súhlasiť a ktoré navyše nezodpovedajú pôvodnej pravekej strave. Tá totiž obsahovala mäso najmä vo forme rýb, červené mäso tvorilo len malú časť. Pozitívnym prvkom paleodiéty je dôraz na konzumáciu čerstvých a nespracovaných potravín, vyradenie polotovarov, údenín a podpora konzumácie zeleniny a ovocia, orechov, a teda rastlinných olejov. Celkovo vysoký podiel tukov a bielkovín v strave predpokladá veľmi intenzívnu a pravidelnú pohybovú aktivitu. Obávam sa však, že práve tento fakt nie je počas diéty dostatočne odporúčaný a zdôrazňovaný.

 

Autor článku: RNDr. Pavel Suchánek, Inštitút klinickej a experimentálnej medicíny Praha (IKEM)

 

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.


 

Články

V tejto rubrike nie sú žiadne články.