Mám chuť na sladké, pomóóóc!

14.03.2014 15:40

 

Ach, tie úžasne dobré sladké potvory, však? Dokážu riadne skomplikovať našu cestu za štíhlou líniou a našu snahu o chudnutie. Veď viete, ako sa v súvislosti s nimi hovorí: Minúta na jazyku, desať minút v bruchu a jeden rok – s prepáčením – na zadku...Ach, tie úžasne dobré sladké potvory, však? Dokážu riadne skomplikovať našu cestu za štíhlou líniou a našu snahu o chudnutie. Veď viete, ako sa v súvislosti s nimi hovorí: Minúta na jazyku, desať minút v bruchu a jeden rok – s prepáčením – na zadku...

„Keby som sa len dokázala zbaviť tých sladkostí,“ počúvam často od klientov. „Ale keď ja nemám dosť pevnú vôľu, neviem odolať.“

Je to aj váš prípad? Tak potom čítajte ďalej. Hneď na úvod vás však chcem ubezpečiť, že s vašou pevnou vôľou to má málo spoločné. Neveríte?

 

Odkiaľ sa vzala chuť na sladké

Je tu odjakživa. Máme ju v génoch. Všetci, ibaže jedni viac, iní menej. Nebudeme však teraz zabŕdať do genetiky, ani do všetkých tých ADRA2A, SLAC2A2 a ďalších genetických „vinníkov“. Isteže, môžeme sa tým vnútorne ospravedlňovať, ale poznanie, že som geneticky viac nasladko,  nepomôže pri zvládaní našich sladkých chutí.  

 

 

Prečo mávam chuť na sladké?

Príčin môže byť viacero. Ak vypustíme „emočné sladkosti“, to sú tie typu naštvali ma deti, pohnevala som sa s manželom, šéf ma zhodil pred ostatnými, máte pocit, že na vás všetko padá, je vám smutno, vošla do vás „depka“ atď., atď., príčina je vždy vo vašom tanieri. Teda nie v nedostatku pevnej vôle, ale v zložení vášho jedálneho lístka. Nič viac, nič menej. Poďme teraz spolu nazrieť do toho vášho taniera. Najčastejšie príčiny, ktoré riešime s klientmi, sú tieto:

 

Príčina prvá:  Nedostatok bielkovín

Týka sa predovšetkým nežnejšej polovice ľudstva. Je až prekvapujúce, ako veľa žien neprijíma dostatočné množstvo kvalitných bielkovín. Denne jeden jogurt, trocha tvarohu, prípadne dva plátky syra je veľmi málo. Akú súvislosť majú bielkoviny s chuťami na sladké? Významnú. Málo bielkovín doháňame zvýšeným množstvom sacharidov. Pridajte si do jedálneho lístka bielkoviny (nielen mäso, ale aj strukoviny, vajcia, orechy, rôzne semienka) a budete prekvapení. Stačí si zapamätať jednoduché pravidlo: bielkoviny by mali byť súčasťou minimálne každého hlavného jedla (raňajky, obed, večera). Takže na obed veľká kopa zeleniny s kopčekom ryže síce môže byť fajn, ale s najväčšou pravdepodobnosťou takýto obed onedlho „priklincujete“ sladkosťou.

Ak nebudete svojmu telu denne dodávať potrebné množstvo bielkovín, nielenže budete stále zápasiť so sladkosťami, ale riskujete aj to, že telo zapne „autopožierací“ mechanizmus, teda že si začne brať nevyhnutný prídel bielkovín  z vášho vnútra.

 

 
 
Príčina druhá: Priveľa sacharidov

Myslím najmä tie tzv. rýchle sacharidy, teda potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index: keksíky, džúsy, zákusky, skrátka sladkosti. Prečo sa im treba vyhýbať? Keď si dáte sladkú bombu, telo na priveľa cukrov zareaguje tak, že pankreas vyplaví inzulín, ktorého úlohou je pozberať prebytočný cukor z krvi. Vyplaví ho však (pre istotu) viac, a tak po približne 30 – 40 minútach je zrazu cukru zase primálo, a tak telo hlási, že má cukru nedostatok. No a vy siahnete sa najväčšou pravdepodobnosťou po ďalšej sladkosti. Skrátka, dostali ste sa na kolotoč, na inzulínovú hojdačku, kde sa striedajú stavy s priveľa cukrom so stavmi s primálo cukrom. Nič dobré pre vaše chudnutie, nič dobré pre vaše zdravie. 

 

Navyše, čím viac sladkého budete konzumovať, tým menej sa to vašim chuťovým kalíškom (nachádzajú sa na špičke jazyka) bude zdať sladké a budú pýtať sladšie a sladšie a sladšie... Existujú síce rôzne fígle, ako ich prekabátiť, napríklad umyť si zuby, vydrhnúť jazyk, dať si po sladkosti niečo, čo obsahuje dostatočné množstvo bielkovín alebo vlákniny, ale toto všetko je už len hasenie ohňa. S výsledkom u väčšiny ľudí dosť neistým.

Riešenie? Sladkosti konzumovať veľmi málo a veľmi výnimočne...

 

 

Príčina tretia: Primálo sacharidov

Najmä tých tzv. pomalých, teda potravín s nízkym, prípadne stredným glykemickým indexom. Tých, ktoré voláme komplexné sacharidy a ktoré zvyčajne poznáme ako prílohy. Ak ich máme v strave primálo alebo ich vylúčime úplne, čo robieva zväčša ženská polovica, výsledok je podobný ako v predchádzajúcich prípadoch. Telo si nedostatok sacharidov pýta v podobe rýchlych cukrov, sladkostí. Potreby vášho organizmu, čo sa týka množstva sacharidov, totiž nie je možné pokryť úplne bez čo i len kúska chleba, jedného zemiaka či kopčeka ryže, teda len zeleninou.

Riešenie? Nikto vás nenúti jesť pol kila chleba denne, ale ak nebudete konzumovať žiadne komplexné sacharidy, skončíte znova pri keksíku.

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najväčších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť"

 
Príčina štvrtá: Priveľké odstupy medzi jedlami

Dostanete sa k jedlu každých 5 – 6 hodín? Tak sa potom nemôžete čudovať, že vás prepadajú chute na sladké. Pri takýchto veľkých časových odstupoch medzi jedlami telo potrebuje rýchlo doplniť chýbajúcu energiu. A rýchlo znamená niečo sladké, rýchly cukor. Riešením je udržiavať približne rovnakú glykémiu. Ako? Napríklad pravidelným jedením menších porcií približne každé 3 hodiny pri rešpektovaní všetkých predchádzajúcich zásad.

 

Čo s tým?

Ak sú príčinou „emočné sladkosti“, bude potrebné vyriešiť to, čo ich spúšťa. Inak povedané, síce ste si na chvíľu pomohli tým, že ste si po napríklad po hádke so šéfom vyplavili edorfíny vďaka čokoláde, ale úprimne povedané – tie tukové faldíky budete nosiť vy, nie váš šéf... Stojí to za to? Nie, však? Takže východisko v tomto prípade je nájsť si iného fackovacieho panáka ako svoje vlastné telo. Nezaslúži si to od vás. Alebo máte radi len svoj jazýček?

Ak je príčina na vašom tanieri,  mali by ste si zostaviť taký jedálny lístok, vďaka ktorému už nebudete mať pocit, že so sladkosťami zvádzate nerovný a najmä neúspešný boj.

 

Takže už nikdy žiadna sladkosť?

Nestrašte, to určite nie! Ide len o to, akú sladkosť, teda čo si kto pod tým predstavuje, aké množstvo a najmä o to, aby sme sladkosti v našom jedálnom lístku ovládali my, a nie ony nás. Kúsok kvalitnej horkej čokolády (najlepšie s obsahom kakaa aspoň 74 % a súčasne takej, kde v zložení bude cukor figurovať až na treťom mieste), kvalitná proteínová tyčinka, ovocie,  pár kúskov sušeného ovocia. To všetko sú dobré voľby. Ale určite by sme ich ani nemali konzumovať denne. Aj doma si môžeme pripraviť zdravé mňamky, ktoré neohrozia naše chudnutie ani získanú štíhlu líniu.

Je tu samozrejme možnosť, ako nedovoliť, aby tam zostali a tou je pohyb. Ale asi vás trochu schladím – ak by ste chceli pohybom spáliť tú sladkú dobrotu, museli by ste riadne snažiť. Ako riadne? Dajme tomu, že vážite 80 kilogramov a práve ste sa potešili dajme tomu jednou horalkou. Na spálenie tých 1100 kJ by ste museli pri vašej hmotnosti zhruba hodinu a desať minút šliapať na rotopéde pri strednej záťaži. Alebo taký istý čas hrať volejbal. Kruté, však? Minútové potešenie takto oddrieť! Nehovoriac o tom, o čom sme už písali, a to, že si tým tak rozkolíšete hladinu cukru, že možno siahnete po ďalšej sladkej dobrote...

 

 

Ako z toho teda von?

Zmeňte zloženie vášho jedálneho lístka podľa toho, čo ste si práve prečítali. Ďalšie dobré rady a tipy nájdete v e-booku 11  najväčších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť, ktorý si môžete zdarma stiahnuť. Alebo jednoducho vyplňte Kontaktný formulár. Zostavíme vám jedálny lístok presne na mieru a vy tak dostanete svoje sladké chute plne pod kontrolu.

Lebo veď ste to už čítali: Minúta na jazyku, desať minút v bruchu a rok – s prepáčením - na zadku...

 

Maja Hlavandová

 

 

 

 

 

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu

E-book zdarma

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.