Lenivosťou k chorobe

08.11.2013 10:33

redukcia každodennej fyzickej aktivity je vlastnou príčinou vzniku mnohých rizikových faktorov chronických chorôb, a to vrátane cukrovky a srdcovocievnych ochorení.Tiež za celý deň neurobíte ani o krok navyše? A viete, že si pekne koledujete? Už štrnásť dní „pohodlného“ života bez pravidelného pohybu sa na vás prejaví.

Výskumníci z Univerzity of Missouri objavili priamy dôkaz na podporu tvrdenia Centra na kontrolu chorôb, že redukcia každodennej fyzickej aktivity je vlastnou príčinou vzniku mnohých rizikových faktorov chronických chorôb, a to vrátane cukrovky a srdcovocievnych ochorení.

Výskumný tým tiež objavil, že stačia iba dva týždne zníženej fyzickej aktivity, aby človek začal zaznamenávať negatívne pôsobenie na svoje zdravie.

 

Lenivosťou k chorobe

„Nízka úroveň každodennej fyzickej aktivity neprospieva nielen vášmu súčasnému zdravotnému stavu, ale mohla by byť predovšetkým príčinou vedúcou k vášmu ochoreniu,“ povedal Frank Booth, profesor biomedicíny na MU College od Veterinary Medicine. „Naša štúdia sa zamerala na to, čo sa stane, keď obmedzíte svoju každodennú fyzickú aktivitu. Naše závery ukazujú, že ak dôjde k nedostatočnej fyzickej záťaži, zvyšuje sa riziko vzniku chronického ochorenia.

 

Ako sa uskutočnil pokus

Booth a jeho kolegovia z univerzity v Kodani študovali dve skupiny osôb. V prvej požiadali účastníkov, aby na tri týždne znížili počet krokov, ktoré urobili za deň, a to zo 6 tisíc na 1400. Namiesto toho, aby chodili pešo alebo po schodoch, dostali účastníci inštrukcie, aby používali „motorizovaný“ transport, napríklad auto alebo výťah vždy, keď to bude možné. V druhej skupine, aktívnejších účastníkov, ktorí robili v priemere 10 tisíc krokov za deň, požiadali, aby tiež znížili na dva týždne svoju aktivitu na 1400 krokov za deň.

 

Len na predstavu uvádzame, že počet krokov, ktoré prejde priemerný dospelý Američan za deň je asi 7473, kým neaktívni Američania urobia len asi 2100 krokov za deň. Na konci pokusu podrobili účastníkov oboch skupín testu glukózovej tolerancie alebo tukovej tolerancie, prípadne obom. Tieto testy merali, ako rýchlo je telo schopné odstrániť glukózu alebo tuk z krvného obehu. Výskumníci zistili, že po dvoch týždňoch bez cvičenia, teda pri akejkoľvek príliš malej fyzickej aktivite, mali účastníci oveľa vyššiu hladinu glukózy a tuku a trvalo im oveľa dlhší čas odstrániť tieto látky z krvného obehu než predtým.

 

Zase tie schody? Použitie výťahu by mohlo byť horšou voľbou pre vaše telo. Výskumníci objavili, že zníženie bežnej každodennej fyzickej aktivity je vlastnou príčinou vzniku mnohých rizikových faktorov chronických chorôb, vrátane cukrovky a srdcovocievnych problémov. Čím dlhšie trvá telu odstrániť tieto látky z krvného obehu, tým je vyššia pravdepodobnosť, že sa u osoby vyvinie cukrovka alebo ďalšia chronická choroba.

 

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najväčších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť"


 

„Vždy sme si mysleli, že je zdraviu prospešné venovať sa fyzickej aktivite, ale táto štúdia ukazuje, aké je nebezpečné byť neaktívny hoci len pár týždňov,“ povedal Bente Klarlund Pedersen, spoluautor, vedúci štúdie, profesor interného lekárstva a riaditeľ Center od Inflammation and Metabolism na univerzite v Kodani. „Po štrnástich dňoch s nižším počtom krokov sa u testovaných osôb prejavilo hromadenie tuku v oblasti brucha, zvýšená hladina krvných tukov, čo sú známky predchádzajúce cukrovke a srdcovocievnym ochoreniam.

 

Ak si vyberiete pasívny spôsob prepravy a zdržíte sa cvičenia, potom riziko rozvoja chronického ochorenia u vás výrazne stúpa. „Keď lekár povie: choďte a cvičte, nehovorí pacientom len to, že to majú robiť, aby zlepšili svoje zdravie. Zvýšenie počtu krokov za deň by vlastne mohlo odstrániť pričiny vzniku chronickej choroby,“ povedal Booth. „Keď nie je z krvného obehu odstraňovaný nadbytok cukrovtukov, dostávajú sa tam, kde ich nechceme mať a spôsobia problémy v bežných metabolických dráhach.“

 

Výskumníci ďalej potvrdili aj ďalšiu známu vec, že totiž celková kostrová a svalová hmota v tele poklesom fyzickej aktivity klesá. Booth hovorí, že sú potrebné ďalšie štúdie, ktoré by pomohli odpovedať na viac otázok o škodlivom vplyve dlhodobejšej fyzickej neaktivity.

 

Zdroj: diochi.cz

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.