Domáca bravčová šunka

12.04.2014 12:57

 

Príprava domácej šunky nie je taká zložitá, ako si niektorí predstavujú.

Potrebujeme:

1 – 1,2 kg bravčového mäsa, 0,1 l vody, 25 g cukru, 1 kávová lyžička soli

 

Postup:

2/3 čerstvého mäsa pokrájame na kúsky, zvyšnú 1/3 na úplne drobné kúsočky. Soľ a cukor rozpustíme vo vode. Vzniknutým roztokom zalejeme mäso a dôkladne (nešetrite časom) pomiešame. Do igelitového vrecka nádoby šunkovaru po vrstvách vkladáme pripravené mäso. Každú vrstvu dôkladne pritlačíme, aby sa nevytvorili medzi vrstvami mäsa vzduchové bublinky. Nádobu šunkovaru uzavrieme a odložíme na 2 dni do chladničky.

Po tomto čase vložíme šunkovar do nádoby s vodou a varíme pri teplote neprevyšujúcej 80 stupňov Celzia asi 2 hodiny. Ak do mäsa nepridáte rýchlosoľ, nebude taká krásne červená, ani taká krásne lesklá ako tá z obchodu, ale bude bez zbytočných "éčok".

 

 

Podobne si môžete doma pripraviť aj kuraciu či morčaciu šunku. Nebude síce taká lesklá a červená ako tá, ktorú kúpite v obchode, bude však neskutočne chutná a zdravá! Na internete nájdete veľa receptov na prípravu domácej šunky. Kuracia šunka na reze vyzerá veľmi pekne, ak použijete na jej prípravu nielen kuracie prsia, ale aj kuracie stehná, ktoré sú červenšie ako prsia. Veľmi chutná je, ak do nej pridáte bylinky či koreniny.

Nemusíte zúfať ani v prípade, ak nemáte šunkovar. Dobre vám poslúži aj iná plechová nádobka. Dôležité je však naozaj dôkladne jednotlivé vrstvy mäsa popritláčať a na vrch dať akékoľvek ťažidlo.

 

Ilustračné foto: sxc.hu

 

Maja Hlavandová