Diéta podľa krvných skupín

09.11.2013 18:22

Jej autormi sú otec a syn D´Adamovci. V jej rámci sú každej krvnej skupine (A, B, AB, 0) odporučené určité optraviny a na druhej strane je tu veľká časť potravín zakázaná. Kým začnete pátrať po tom, akú máte krvnú skupinu, vedzte, že dosiaľ nebola uskutočnená žiadna regulárna klinická štúdia, ktorá by dokázala, že krvná skupina má nejaký vzťah k vzniku rizika nádorov či ateroskleróze alebo dokonca k vzniku žalúdočných vredov a k obezite.Jej autormi sú otec a syn D´Adamovci. V jej rámci sú každej krvnej skupine (A, B, AB, 0) odporučené určité optraviny a na druhej strane je tu veľká časť potravín zakázaná. Kým začnete pátrať po tom, akú máte krvnú skupinu, vedzte, že dosiaľ nebola uskutočnená žiadna regulárna klinická štúdia, ktorá by dokázala, že krvná skupina má nejaký vzťah k vzniku rizika nádorov či ateroskleróze alebo dokonca k vzniku žalúdočných vredov a k obezite. Nasledujúce odporučenia teda berte s nadhľadom.

 

Krvná skupina A (v populácii najčastejšia)

Nositelia tejto krvnej skupiny sú podľa teórie tejto diéty vystavení veľkému riziku aterosklerózy, a preto by sa mali vyvarovať mäsu aj surovému, slanine a mastným údeninám. (Proti údeninám nemám námietky, lebo naozaj nie sú zdraviu veľmi prospešné. Na druhej strane zákaz konzumácie mäsa je úplne scestný.) Ďalej by nositelia krvnej skupiny A nemali konzumovať mliečne produkty, ako napríklad tvrdé syry, zrejúce syry, cottage syry (holý nezmysel), veľkú fazuľu. (A prečo nie tiež malú fazuľu? Veď okrem veľkosti a ceny medzi veľkou a malou fazuľou žiadny iný rozdiel nie je. Asi už sami tušíte, že toto odporučenie je tiež nezmyselné. Najmä preto, že strukoviny sú výdatným a kvalitným zdrojom rastlinných bielkovín.) 

 

Ďalším nezmyslom je zákaz konzumácie potravín obsahujúcich pšenicu, ale aj ostatných celozrnných výrobkov. Tento zákaz by mal opodstatnenie len u pacientov, ktorí trpia na celiakiu (neznášanlivosťou lepku), ale pre zvyšok, hoci aj chudnúci, populácie, je opäť úplne nezmyselný. Z ovocia a zeleniny je zakázaná kapusta, biela, červená aj čínska, huby, paradajky, zemiaky, olivy, banány, kokos, mango, melón, papája, pomaranče. Suma sumárum: ideálnou diétou pre krvnú skupinu A by mala byť podľa dr. D´Adama vegetariánska diéta.

 

Krvná skupina B

Zástancovia tejto skupiny môžu jesť mäso, zeleninu, vajcia a netučné mliečne výrobky. To znie vcelku lákavo až do tej chvíle, než si prečítate podrobnejšie, čo jesť vlastne nemôžete, napríklad: slaninu, všetku hydinu, bravčové, lososa, mušle a všeobecne všetky morské plody, plesňové syry, zmrzliny. Z olejov je povolený len olivový a ľanový. Z orechov sú zakázané pistácie, búrske orechy, tekvicové semená. Znova sa pri tejto skupine nesmie jesť fazuľa. Ale „béčkari“ nemôžu ani červenú šošovicu, hrach a amarant. Z ovocia je aj tu zakázaná konzumácia paradajok a kokosu. Keď to všetko zrátame, tak nám už toho dovoleného veľa neostane.

 

Krvná skupina AB

Nositelia tejto krvnej skupiny sú podľa teórie tejto diéty naozaj chudáci, pretože nemôžu jesť všetko, čo je zakázané v oboch predchádzajúcich skupinách. To je už takmer na umretie od hladu.

 

Krvná skupina 0

Dr. D´Adamo vo svojej teórii o krvných skupinách uvádza, že skupina 0 znamená „old“ alebo starý, pôvodný. Vo svojej teórii vychádza z poznatku, že prapôvodná krv kromaňoncov bola práve skupiny 0. Nie som paleontológ, takže túto informáciu nemôžem fundovane komentovať. Na druhej strane sa musím pýtať, prečo je v našej krajine najrozšírenejšia krvná skupina A, ak by táto skupina bola pôvodná? Ale späť k diéte... „Nulkári“ sú na tom zo všetkých skupín najlepšie, lebo ľuďom s krvnou skupinou 0 výživovo prospieva vysokoproteínová diéta strava lovcov – zberačov. (Tu si dovolím malý komentár: Ak ste lovec, lovíte a jete mäso, ak ste zberač, zberáte a jete zeleninu, ktorá zas toľko proteínov nemá, takže toto tvrdenie je trochu protichodné.)

 

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najväčších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť"

 

Povolené je jesť veľké množstvo mäsa, naopak, mliečne výrobky a obilniny nie sú natoľko v obľube, pretože tráviaci systém sa na ne ešte dostatočne neadaptoval. (Toto tvrdenie považujem tiež za holý nezmysel.) Ľudia s krvnou skupinou 0 by si mali vyberať len chudé červené mäsá, ktoré je vhodné konzumovať 4 – 6-krát za týždeň v množstve 100 – 170 g pre mužov a 60 – 140 g pre ženy. Na druhej strane sú pre túto skupinu zakázané potraviny s obsahom lepku, to znamená pšenice a potraviny z nej vyrobené, ale aj kukurica vrátane napríklad cornflakov. Opäť aj pri tejto krvnej skupine je zakázaná fazuľa niektorých druhov, s výnimkou veľkej bielej. Ďalej je zakázané jesť surovú bielu, ale aj červenú a čínsku kapustu, karfiol. A ak máte radi melóny, kokos, pomaranče, rebarboru, borievky, mandarínky, tak na ne môžete rýchlo zabudnúť.

 

Nezmyselná a zdraviu nebezpečná diéta

Delenie ľudí podľa krvných skupín mi z hľadiska obezitológie pripadá úplne nezmyselné. Zakazovať konzumáciu potravín obsahujúcich lepok je podľa mňa trestuhodné, lebo celozrnné výrobky by mali byť pravidelnou súčasťou jedálneho lístka nielen chudnúdich, ale aj normálnej zdravej populácie.

 

Ďalším nezmyslom je z môjho pohľadu zákaz konzumácie fazule, resp. strukovín všeobecne, pretože sú hodnotným zdrojom rastlinných bielkovín a mali by byť pravidelnou súčasťou redukčných jedálnych lístkov. Obmedzenie príjmu mliečnych výrobkov v sebe nesie riziko vzniku osteoporózy, a to nielen v staršom veku. Zákaz konzumácie kapusty či iných druhov zeleniny a ovocia vari už ani nepotrebuje komentár. Preto si myslím, že držanie tejto diéty je stratou času a pri dlhodobom dodržiavaní môže viesť dokonca aj k poškodeniu organizmu. Úlne nevhodná je táto diéta pre deti, tehotné a dojčiace ženy, ale aj pre diabetikov.

 

MUDr. Jitka Housová, PhD.

www.obesitynews.cz

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.