Dia neznamená diétne

07.03.2014 12:31

Ak ste presvedčení o tom, že keď si kúpite dia výrobky, schudnete, tak vedzte, že si zrejme veľmi nepomôžete. Dia totiž neznamená vždy úplne bez cukru a už vôbec nie vhodné na chudnutie.

Ak ste presvedčení o tom, že keď si kúpite dia výrobky, schudnete, tak vedzte, že si zrejme veľmi nepomôžete. Dia totiž neznamená vždy úplne bez cukru a už vôbec nie vhodné na chudnutie.

 

Diabetes alebo cukrovka je ochorenie, pri ktorom dochádza k poruche prijímania alebo spracovania cukrov, tukov a bielkovín. Ľudia trpiaci na toto ochorenie preto musia obzvlášť starostlivo voliť svoj jedálny lístok, aby bol vyvážený. Okrem toho je pre nich veľmi nevhodný repný a trstinový cukor – sacharóza. A práve tá v dia výrobkoch chýba.

 

Samotné označenie dia je však tak trochu zavádzajúce a naznačuje, že výrobok je diétny, to však nie je pravda. Preto bolo toto označenie zakázané a po novom sa smie používať len nápis vhodné pre diabetikov.

 

Tieto výrobky neobsahujú sacharózu, ale to neznamená, že neobsahujú iné sacharidy. Niekedy je v týchto výrobkoch sacharóza nahradená fruktózou, ktorá nezvyšuje hladinu cukru v krvi a je ešte sladivejšia. Pre diétu je však toto sladidlo veľmi nevhodné, pretože podporuje ukladanie tukov v tele. Ani umelé diabetické sladidlá nie sú pri redukcii hmotnosti pomocníkom, pretože tiež majú svoju energetickú hodnotu.

Treba teda dôkladne čítať etikety, na ktorých nájdeme potrebné údaje.

 

Označenie „bez cukru“ znamená, že výrobok neobsahuje žiaden cukor. Výrobok s nápisom „bez pridaného cukru“ obsahuje cukry, ktoré sa nachádzajú v surovinách, z ktorých je vyrobený. A výrobok označený „bez sacharózy“ je práve ten, ktorému by sme sa mali pri redukčnej diéte úplne vyhnúť. V ňom je totiž repný cukor často nahradený napríklad fruktózou.

 

Konzumácia výrobkov určených diabetikom nám isto neuškodí. Možno sa vďaka nim naučíme lepšie čítať etikety, pretože práve na týchto výrobkoch je mimoriadne dobre rozpísané celé zloženie. Rozhodne nám však nepomôžu k štíhlej figúre. Tú dosiahneme len a jedine zdravým vyváženým jedálnym lístkom a pravidelným pohybom.

 

Zdroj: ordinace.cz

 

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.