Chudnutie dvojčiat: Jedno vynechalo cukry, druhé tuky. Kto vyhral?

01.02.2014 17:05

 

Môžu za obezitu skôr tuky alebo cukry? Na to sa rozhodli prísť dvojčatá z Veľkej Británie. Kým jedno z nich prestalo jesť sacharidy, druhé prijímalo len minimálne množstvo tukov. Ktorá diéta na chudnutie  fungovala lepšie?Môžu za obezitu skôr tuky alebo cukry? Na to sa rozhodli prísť dvojčatá z Veľkej Británie. Kým jedno z nich prestalo jesť sacharidy, druhé prijímalo len minimálne množstvo tukov. Ktorá z diét fungovala lepšie?

Unikátny experiment s identickými dvojčatami Alexandrom a Chrisom van Tullekenovcami nakrútila stanica BBC v populárno-náučnom seriáli Horizon. „Zrkadlá a váhy sme nepotrebovali, ten rozdiel sme na sebe videli navzájom,“ píše pre server Daily Mail Alexander, ktorá bojoval s hmotnosťou od čias ukončenia štúdia na lekárskej fakulte pred jedenástimi rokmi.

 

So 183 centimetrami vážil predtým len šesťdesiat kilogramov. „Potom som sa však presťahoval do USA a začal so sedavým spôsobom života. Počas pár rokov som sa dostal na váhu až 111 kíl,“ popisuje svoj príbeh.

 

Jeho brat Chris zostal v Anglicku a vážil okolo osemdesiat kilogramov. Keď videl súrodencovu premenu, prekvapilo ho to. „Bol som jeho tučná verzia. Vyzeral som presne ako on, keby som stučnel,“ pokračuje Alex.

 

Cukor versus tuk

 Obezita a prírastok na hmotnosti sa obyčajne vysvetľuje nedostatkom pevnej vôle a sebakontroly alebo genetickými či hormonálnymi faktormi. Lenže v prípade dvojčiat sa na tieto dôvody nedá vyhovárať. „Pripisoval som to stresu a narodeniu syna, ale to vôbec moju zmenu nevysvetľovalo,“ píše Alexander. V období, keď ako lekár pôsobil v rozvojových krajinách, napokon značne schudol, ale vo svojich 35 rokoch považuje za nevyhnutné venovať svojmu telu pozornosť a s pribúdajúcim vekom obmedziť priberanie.


„Problém je, že sme s bratom obaja lekári, ale o chudnutí a zdravej výžive toho veľa nevieme. Samozrejme, orientujeme sa v biochémii, metabolizme a následkoch obezity, ale nepoznáme jednotlivé diéty a ich účinnosť,“ priznáva. Diéty sa očividne na Oxforde nepreberajú.

 

Jednoducho sa zdá, že priberáme, pretože veľa jeme a málo cvičíme. Lenže v otázke súboja tukov proti cukru tento dôvod podľa dvojčiat ustupuje do pozadia. „Roky sa zjednodušene hovorí, že tuky spôsobujú priberanie a sacharidy sú zlo. A práve túto dogmu sme sa rozhodli podrobiť skúške. Čo z toho je vlastne horšie?“ pýtali sa bratia. Rozhodli sa preto počas jedného mesiaca experimentovať a každý si nastavil svoju diétu – Chris „odtučnenú“ a Alex pre zmenu vynechal cukry.

 

Výsledky sú pritom veľmi vypovedajúce, genetickú výbavu majú totiž obaja muži rovnakú, a tak rozdiel hovorí o strave, nie o génoch. „Ja som úplne vynechal cukry a brat si dovolil iba jedlá s obsahom tuku menším ako dve percentá. Nemohol vynechať všetky tuky, sú potrebné na prežitie. Jedli sme, koľko sme chceli, cvičili rovnako a náš životný štýl sa tiež veľmi nelíši,“ vysvetľuje Alex.

Únava alebo pocit hladu?

„Na rovinu, obe obmedzenia boli na figu. Myslel som si, že som na tom lepšie – mohol som predsa jesť mäso, ryby, vajcia, syry. Ale radosť z jedla zmizla spolu so sacharidmi. Síce som nebol hladný, ale bol som spomalený a unavený. Môj dych tiež nebol práve najpríjemnejší,“ priznáva Alex.

 

Ale ani bratovi nebolo oveľa lepšie. Chris sa nikdy necítil sýty, takže často desiatoval a jeho radosť z jedla tiež vymizla – aj cestoviny bez olivového oleja ho nudili. Dodržiavanie diét bolo jednoduché a pretekanie sa naberalo na obrátkach. Alex navyše predpokladal, že schudnutie po vynechaní cukrov je jasná vec. Ale...

„Nízkosacharidové diéty vyzerajú presvedčivo – sacharidy zvyšujú hladinu cukru v krvi a povzbudzujú tvorbu inzulínu, ktorého funkciou je túto hladinu znižovať. Ale má to aj iný efekt,“ hovorí Alex. V tukovom tkanive totiž inzulín zvyšuje tvorbu tukov a z nich sa nedá čerpať energia. Namiesto cukrov tak máme tuky a koledujeme si o únavu a zdravotné komplikácie.

Bez cukrov schudol aj mozog

„Vedci vám povedia, že vynechaním sacharidov je temer nemožné nabrať na hmotnosti. Veria tomu, že obmedzenie príjmu cukrov je hlavnou cestou, ako vyriešiť problém obezity. Ale naše skúsenosti ukazujú, že je to komplikovanejšie. Chris a ja sme síce každý schudli (ja oveľa viac – štyri kilá za mesiac), ale ďalšie výsledky boli pre nás prekvapením,“ popisuje Alex a obracia pozornosť k tzv. ketóze, o ktorej sa v spojení s obmedzením sacharidov často hovorí.

Ide o stav organizmu charakterizovaný zvýšenými hodnotami ketolátok v krvi. Organizmus ich využíva ako zdroj energie, a to predovšetkým pre mozog, ktorý na to nemôže používať tuky. Nie je to preň vhodná strava. Preto sa Chris cítil unavený a v porovnaní s bratom nebol produktívny ani fyzicky.

 

Prirodzenosť nado všetko!

Testy potom odhalili zaujímavé skutočnosti o Alexandrovom tele. Získavalo totiž energiu z bielkovín a ďalšiu pravdepodobne tiež z jeho svalov. Takže počas nízkosacharidovej diéty síce môžete schudnúť, ale pre telo to nie je dobré. V prípade nízkotučnej diéty tiež zhodíte na hmotnosti, ale ak dlhodobo konzumujete bez obmedzenia cukry, následky na seba nenechajú dlho čakať. Otázkou preto nie je, čo je horšie, ale aké jedlá spôsobujú priberanie a prečo.

 

„Vynechávanie sacharidov dokonca u väčšiny ľudí nezaberá. Pri každej diéte je dôležité, aby ste ju mohli dodržiavať do konca života. Z celého experimentu sme si odniesli poznanie, že najdôležitejšie je jesť prírodnú stravu, žiadne umelo vyrábané produkty plné tukov a cukrov dokopy. Cukry ani tuky sami osebe závislosť nevzbudzujú, ale ich kombinácia (ako napríklad čokoláda alebo zmrzlina) áno, a to výrobcovia veľmi dobre vedia,“ uzatvára Alex. 

 

Cukry a tuky skrátka potrebujeme, ale v primeranom množstve a z vhodných prírodných zdrojov.
 

Zdroj: tyden.cz

 

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.