Chudnutie a raňajky

18.05.2014 06:52

 

Pre úspešné chudnutie je kľúčových niekoľko vecí. Tou najdôležitejšou však sú nesporne raňajky.Raňajky sú niečo ako vykročenie do nového dňa správnou nohou. Môžete si ich predstaviť aj ako keď si ráno zapínate blúzku alebo košeľu. Ak si zle zapnete prvý gombík, zle budete mať zapnuté aj tie ostatné.

Raňajky sú považované za najdôležitejšie jedlo dňa, bez ohľadu na to, či si chceme hmotnosť udržať, alebo či chceme schudnúť. Preto je až neuveriteľné, koľko ľudí vykročí ráno do nového dňa tou nesprávnou nohou, s nakrivo zapnutou blúzkou alebo košeľou.

 

 

Prečo máme raňajkovať

Rôzne štatistiky hovoria, že jednou z hlavných spoločných čŕt v jedálnom lístku tých, čo majú kilá navyše, je fakt, že neraňajkujú. Je to súčasne aj jedna z častých príčin nadváhy a obezity.

Prečo je dôležité raňajkovať? Prečo sú raňajky najdôležitejšie jedlo dňa? Je dokázané, že tí, ktorí raňajkujú, majú nielen viac energie počas dňa, ale aj sa im viac darí schudnúť než tým, ktorí neraňajkujú. Ak budete raňajkovať, je menšia pravdepodobnosť, že sa počas dňa budete prejedať. Ďalší dôvod, prečo je potrebné raňajkovať, je ten, že telo po celonočnom hladovaní potrebuje doplniť energiu, ktorú vynaložilo. Kým sme my totiž spali, naše telo muselo pracovať.

A pridám ešte jeden dôvod – raňajkami naštartujeme metabolizmus. Zlaté pravidlo v tejto súvislosti hovorí, že by sme sa mali naraňajkovať do 1 hodiny po prebudení.

 

Najčastejšie argumenty

Ráno nemám čas, nechutí mi – toto sú najčastejšie argumenty tých, ktorí neraňajkujú a s ktorými sa stretávam najčastejšie. Čo sa týka času, riešenie je jednoduché. Stačí nastaviť si budík o 20 minút skôr. Čo sa týka chuti – príčina býva najčastejšie v priveľmi sýtej večeri, ktorú sme navyše skonzumovali neskoro večer. Takže ďalšie zlaté pravidlo – ľahká večera 2 – 3 hodiny pred spaním dokáže tento problém hravo odstrániť.

Ak vás to ešte stále nepresvedčilo, že raňajkovať je potrebné, možno vás presvedčí toto:

Vynechanie raňajok vedie k poklesu hladiny cukru v krvi pod normu, k vzniku hladu a potrebe rýchlo zjesť jednoduché sacharidy (cukry), aby sa rýchlo zvýšila úroveň cukru v krvi a prekonal hlad a úbytok energie. Jednoduché sacharidy (cukry) však vyvolajú neprimerané zvýšenie hladiny cukru v krvi a vysoké hladiny inzulínu. Inzulín odvádza cukor z krvi a mení jeho zvyšok na tuk.

Inými slovami, ocitli ste sa na hojdačke, na inzulínovej hojdačke. Postarali ste sa o návaly chuti na sladké, vlčí hlad, nesústredenosť, únavu.

 

Spočítané a podčiarknuté: Všetky vaše snahy dosiahnuť štíhlu líniu alebo si ju udržať, sú odsúdené na neúspech, ak sa nenaučíte pravidelne raňajkovať. Práve pravidelné a vyvážené raňajky sú totiž základným kľúčom k vášmu úspechu.

 

Ako na to?  Ako sa naučiť pravidelne raňajkovať a čo to konkrétne znamená „vyvážené raňajky“ sa dozviete o týždeň. Dovtedy si stiahnite zdarma e-book tu dolu. Nájdete v ňom mnohé cenné rady, ktoré vám pomôžu.

 

Maja Hlavandová

 

 

E-book zdarma

Stiahnite si zdarma e-book "11 najväčších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť"