Bezlepkovou diétou schudnete (?)

01.03.2014 14:35

 

Už ste to čítali? Ak chcem schudnúť, musím prestať jesť pšenicu. To ona je na vine, že čím ďalej, tým viac ľudí trápi nadváha a obezita.Už ste to čítali? Konečne ho našli! Vinníka, ktorý môže za to, že sme čoraz širší, ťažší a aj viac chorí.

Tým vinníkom je pšenica. A riešenie je geniálne jednoduché – prestaňte jesť pšenicu a všetko, čo ju obsahuje, teda vrhnite sa na bezlepkovú diétu a budete nádherne štíhli!

Je to také absurdné, až by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že je zbytočné vôbec o tom písať. Po asi dvoch rokoch, keď po prvý raz doplávala táto módna vlna, sa v posledných dňoch znova zdvihla. A už ani nie ako vlna, ale hotové tsunami.

Vyšla kniha, ktorej autorom je lekár (zahraničný, nie náš).

Vyšla ďalšia kniha, ktorej autorom je popredný svetový tenista.

A ako huby po daždi vychádzajú ďalšie a ďalšie články aj od výživových a nutričných poradcov.

Majú rovnakú hlavnú myšlienku a vyzývajú do akcie. NEJEDZTE PŠENICU! Ak tak ju úplne vylúčite zo svojho jedálneho lístka, razom vyzdraviete, aj zoštíhliete...

 

Mám pocit, že sa svet zbláznil. Pšenica môže za masívnu explóziu nadváhy a obezity asi tak isto ako Einstein za klčovanie brazílskych pralesov.

 

Tvrdenie, že bezlepková diéta vám pomôže schudnúť, je scestné a nepravdivé.

Rovnako ako je scestná a nepravdivá predstava, že celiatik musí byť štíhly.

 

Ak je pšenica dôvodom a bezlepková diéta riešením nadváhy a obezity, prečo sa v poslednom

období toľko hovorí a v odborných kruhoch píše o novodobom fenoméne, ktorým je nadváha a obezita u celiatikov?!

 

Poznám veľmi veľa celiatikov. A môžem zodpovedne povedať, že počet tých, ktorí majú nadváhu alebo obezitu nie je výrazne nižší ako u iných ľudí.

 

Pred pár rokmi mi diagnostikovali celiakiu. Vážila som rovných 65 kg.  Po roku a pol od nasadenia bezlepkovej diéty sa moja hmotnosť dostala na rovných 67,7 kg.

 

 

Prečo? Veď som bola na bezlepkovej diéte?!

 

Ak denne skonzumujete napríklad 7 porcií pšeničných potravín (čo nie je až také nezvyčajné v jedálnom lístku bežnej populácie) a nahradíte ich 7 porciami bezlepkových, teda „bezpšeničných“ potravín, garantujem vám, že neschudnete.

 

Viete prečo? Lebo rozdiel medzi kilojoulami, ktoré spapáte v podobe pšenice a v podobe gluten free (bez lepku), nie je žiaden.

 

Energetická hodnota je totiž približne rovnaká. A to je to, o čo pri nadváhe alebo obezite ide. O množstvo kilojoulov. O nič iné.

Vždy to bude predovšetkým o tom, koľko (a čoho) spapám a koľko z toho spálim (a akou formou pohybu).

Ak viac spapám, ako spálim, hádajte, čo sa stane?

 

 „Tebe je dobre, keď máš tú celiakiu, aspoň si štíhla,“ počúvam často od ľudí, ktorí sa roky moria s nadváhou alebo obezitou.

Áno, je mi dobre. Ale nie vďaka celiakii. Tá mi skôr dokáže v mnohých smeroch znepríjemniť život.

Áno, nemám nadváhu ani obezitu. Ale nie vďaka bezlepkovej diéte.

 

Rada vám aj pomôžem, aj poradím, aj vás naučím, čo robiť, aby ste schudli a hmotnosť si udržali. Ale určite nie bezlepkovou diétou.

Ako? Ak vás to zaujíma, stačí odoslať Kontaktný formulár.

 

Maja Hlavandová

                                                                                          

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.