Televízor v detskej izbe? Kilá navyše, varujú odborníci

14.03.2014 16:29

 

Deti, ktoré spali v izbe s televízorom, každý rok  v porovnaní s ostatnými deťmi priberali na hmotnosti v priemere o pol kilogramu, čo sa nelichotivo prejavilo v nasledujúcich rokoch. Odborníci z USA preto odporúčajú rodičom odstrániť „tučnejúce“ zariadenie z izieb svojich ratolestí.Deti, ktoré spali v izbe s televízorom, každý rok  v porovnaní s ostatnými deťmi priberali na hmotnosti v priemere o pol kilogramu, čo sa nelichotivo prejavilo v nasledujúcich rokoch. Odborníci z USA preto odporúčajú rodičom odstrániť „tučnejúce“ zariadenie z izieb svojich ratolestí.

„Už dlhší čas vieme, že sa sledovanie televízie odráža na hmotnosti detí, ale chceli sme zistiť, či ju ovplyvňuje tiež prítomnosť tohto zariadenia v ich izbe,“ povedala doktorka Diane Gilbert –Diamondová z amerického Dartmounth College, ktorá štúdiu viedla.

 

Podľa agentúry Reuters vedecký tým vychádzal z toho, že televízia môže narúšať spánok, ktorého nedostatok je dokázateľne spojený s priberaním na hmotnosti. Nadváhou alebo obezitou pritom trpí až tretina amerických detí a mladistvých.

 

Roky a kilogramy

Odborníci vychádzali z výskumu amerických teenagerov, ktorý už prebieha. Začal sa v roku 2003 a zapojilo sa doň šesť a pol tisíc jednotlivcov, ktorí vtedy mali desať až štrnásť rokov. Podrobný prieskum sa konal telefonicky a rozhovory sa opakovali vždy po dvoch rokoch. Do úvahy sa bral aj vek, pohlavie či socio-ekonomický status detí, uviedli vedci vo vedeckom magazíne JAMA Pediatrics.

Temer šesťdesiat percent respondentov potvrdilo, že má vo svoje izbe televízor (v celých USA sa odhaduje, že je 71 percent adolescentov). A práve u nich časom došlo počas nasledujúcich rokov oproti ostatným sledovaným deťom k väčšiemu nárastu BMI indexu (indec telesnej hmotnosti porovnávajúci hmotnosť s výškou). Na hmotnosti tak každý rok pribrali necelého pol kilogramu. Tento prírastok sa možno niekomu nebude zdať ako veľký problém, ale kilá sa postupom času v detstve môžu pridávať.

 

Následok áno, príčina nie

Sami odborníci však priznávajú, že stopercentný dôkaz o nedostatku spánku v súvislosti s televízorom v miestnosti ako príčinou priberania na hmotnosti nemôžu priniesť. Ďalšiu možnú príčinu vidia tiež v množstve reklám na potraviny, ktorej sú deti prostredníctvom televízie vystavované.

„Dúfame, že našim deťom pomôžeme so zdravým štartom do života,“ uviedla Gilbert-Diamondová. „V budúcnosti by sme radi pokračovali v tomto výskume, a to v súvislosti s vplyvom tabletov, laptopov a inteligentných telefónov,“ dodáva a odporúča rodičom, aby radšej televízory z izieb svojich ratolestí odstránili. Podľa prepočtov totiž sledovanie televízie môže americké deti „obohatiť“ až o 8,7 milióna kilogramov za rok.

 

„Tučnejší“ chlapci

Časopis Time priniesol informáciu, že vedci z Boston Children´s Hospital tiež prišli so záverom o dosahoch sledovania televízie na hmotnosť detskej populácie. V štúdii s vyše deväťdesiatimi teenagermi medzi trinástimi a pätnástimi rokmi sa ukázalo, že štrnásťroční chlapci sledujúci pravidelne televíziu, vážili v priemere o šesť a pol kilogramu viac než tí, ktorí toto médium priveľmi nesledovali. U dievčat bol rozdiel zhruba šesťkilový.

V Česku trápi nadváha až tridsať percent detí a hlavnú vinu za to nesie ich rodina, zhodli sa pediatrička Dana Nedělková a obezitologička Radka Jedličková. Len dve percentá detskej obezity podľa nich spôsobuje choroba. Väčšina detí má vraj problém s nadbytočnými kilogramami preto, že s kilogramami navyše majú problém aj ich rodičia. Veľký vplyv má podľa nich aj reklama, ktorej deti ľahko podliehajú.

 Vplyv reklám na deti sa v ČR podľa projektu Škola a zdravie pre 21. tisícročie dokázal napr. v roku 2006 prieskumom agentúry Millward Brown. Výsledky ukázali, že reklama na výrobky bezprostrednej spotreby (potraviny a nápoje) pôsobí ako impulz na kúpu u vyše päťdesiatich percent detí. Priemerný dosah reklamy medzi deťmi je až trikrát vyšší než medzi dospelými. Viac si ju totiž všímajú a tiež si ju dlhšie pamätajú.

 

Zdroj: tyden.cz

 

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.