Prečo vyšla pšenica z módy?

06.06.2014 10:30

 

Ak chcem schudnúť, musím prestať jesť pšenicu. Naozaj?Pšenica práve vyšla z módy, pretože je vždy po niekoľkých rokoch nájsť výživového nepriateľa. Mnohoročné odporúčania nejesť vajcia alebo maslo nikam neviedli. Z nedávnych prehreškov, ako sú kokosový olej alebo „tučné orechy“ sa stávajú superpotraviny. O tom, že nefermentovaná sója nie nič zdravé, už vedia všetci, aj tak sóju s láskou temer nikto nejedol, takže to bola len úľava. Treba nájsť nového vinníka všetkých našich ťažkostí.

 

Pšenica je podľa niekoľkých amerických autorov najnovších bestsellerov hlavným dôvodom nášho zhoršujúceho sa zdravia. Spájajú ju s autizmom, obezitou, ochoreniami srdca aj poruchami myslenia.

Súhlasím s tvrdením, že konzumácia obilnín v podobe pečiva, sušienok a koláčov z bielej pšeničnej múky je úplne nezdravá. Uvedený názor sama šírim pri prednáškach už veľa rokov. Nesúhlasím však s tvrdením, že jedna z bežných základných potravín je jednoznačne nezdravá a všetci ju potrebujeme vylúčiť z jedálneho lístka.

 

Populárna kniha založená na nedostatočnej evidencii

Veľká časť tvrdení o škodlivosti pšenice vychádza z knihy Wheat Belly. Americký kardiológ Dr. William Davis pripisuje temer všetky svetské ťažkosti od autizmu, rakoviny, plešatosti až po osteoporózu na účet pšenici. Hlavná premisa knihy „vyhoďte pšenicu z jedálneho lístka a všetko sa vylieči“ s postupom čítania však dostáva trhliny. Autor s pribúdajúcimi stránkami textu pridáva odporúčania vynechávať alebo aspoň obmedzovať tiež ovocie, cukry, alkohol, kukuricu, sóju, zemiaky, ovsené vločky. Strava bez obsahu pšenice tak vyzerá skôr ako recyklovaná Atkinsonova diéta. Mnohé z uvádzaného je založené na anekdotálnej evidencii bez kontrolných skupín a laboratórnych štúdií. Klinické observačné štúdie, ktoré by potvrdzovali jednoznačnú škodlivosť pšenice pre bežnú populáciu, neponúka.

Ako jedno z vysvetlení pribúdajúcej anekdotálnej evidencie o prospešnosti vylúčenia pšenice v USA sa čoraz častejšie uvádza zvýšená citlivosť na pšenicu, ktorá je spôsobená poškodením črevnej mikroflóry pod vplyvom geneticky modifikovaných potravín so zvyškovými rezíduami Roundupu. Tými je americký trh zaplavený.

 

Diéta funguje

Je  mi jasné, že sa objavia komentáre, ako komu z čitateľov vylúčenie pšenice z jedálneho lístka obrovsky  prospelo. A nie je dôvod neveriť im. Lenže vysvetlení je celý rad:

  • Vylúčenie jednej zo základných súčastí každodenného jedálneho lístka takmer určite vedie k obmedzeniu príjmu potravy a tým aj k odľahčeniu jedálneho lístka. Hneď sa cítime lepšie
  • Zníženie hmotnosti na diéte, ktorá obmedzuje príjem pšenice, nie je žiaden zázrak. Každý, kto vynechá sušienky a koláče, schudne
  • Ľudia s kandidovou infekciou sa budú určite cítiť lepšie. Základom terapie kandidovej infekcie je obmedzenie cukrov a obilnín
  • Niektorí ľudia skutočne môžu mať dosiaľ nediagnostikovanú celiakiu alebo alergiu na pšenicu

 

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najväčších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť"


 
Čo je zdravá strava?

Som zástancom minima reštrikcií vo výžive. Ako základ zdravej stravy odporúčam uprednostňovať kvalitné potraviny a maximálne obmedzovať polotovary. Vynechanie niektorej zo základných potravín odporúčam len v odôvodnených prípadoch, vrátane tých filozofických alebo etických, na základe individuálneho rozhodnutia, ale nie z dôvodu výživovej módy.

Chlieb je v mnohých podobách základom mnohých tradičných jedálnych lístkov. Je pravidelnou súčasťou jedál aj u veľmi zdravých stredozemských národov, ktoré sa dožívajú nadpriemerného veku.

 

Prečo je pšenica najmenej vhodnou obilninou?

S cieľom získať pšenicu s vysokým obsahom lepku, aby nám koláče krásne kysli, sa pšenica po desaťročia šľachtila. Prestávali sa rozsiahlo pestovať jej pôvodné druhy, ako sú napr. pšenica červená , špalda alebo semolina a vypestovali sme si super pšenicu, ktorou sa prejedáme. S cieľom uľahčiť žuvanie sme pšenicu stále mleli na jemnejšie. Za účelom predĺženia trvanlivosti pečiva a polotovarov sme pri spracovaní pšenice na múku zo zrna začali odstraňovať obal a klíček, a tým tiež vyhadzovali vlákninu, minerálne látky, bielkoviny a tuky. Zostala nám stredová škrobovitá časť, ktorá perfektne zvyšuje glykémiu a vedie k vyššiemu uvoľňovaniu inzulínu. Tým z dlhodobého hľadiska prispieva k prozápalovému prostrediu v organizme. Na porovnanie: pšenica má glykemický index 90, semolina 55, raž 34 a jačmeň  (krúpy) len 25.

 

Ublíži niekomu obmedzenie či vynechanie pšenice?

o  Obmedzenie bielej pšeničnej múky všetkým len prospeje

o  Vylúčenie všetkej pšenice nám odľahčí jedálny lístok, ale môže byť viac zdrojom stresu než výživového prospechu

o  Neodôvodnené striktné vylúčenie pšenice môže sociálne izolovať, najmä v rodinách s deťmi je neprirodzené

 

Čo s pšenicou?

Každému odporúčam maximálne obmedzovať všetky výrobky z bielej múky. Jedzte čo najviac obilnín v ich prirodzenej podobe, okrem pšenice tiež krúpy, pšenovú kašu, rizotá, ražné kváskové chleby alebo pohánkové palacinky. V prípade diéty, ktorá obmedzuje pšenicu, nehľadajte spásu v špeciálnych bezlepkových potravinách. Mnohé tieto polotovary sú založené na škroboch a cukroch. Majú vyšší glykemický obsah, menej bielkovín a viac cukrov.

Pre všetkých, ktorí sa neliečia na celiakiu alebo alergiu na pšenicu, pritom úplne stačí jesť skutočné potraviny namiesto polotovarov. Pretože bežným základom väčšiny priemyselne upravovaných potravín sú cukor, biela múka, tuky a aditíva. Nič z toho nám vo výžive nechýba.

 

Zdroj: margit.cz

 

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.