Populárna paleodiéta skončila v novom rebríčku posledná

11.01.2014 12:08

Čo je na paleodiéte vlastne také nevhodné? Odborníci tvrdia, že je dlhodobo neudržateľná, pretože je obmedzujúca. Chýbajú v nej niektoré dôležité živiny a v neposlednom rade neexistuje ani dosť veľa štúdií, ktoré by potvrdzovali jej pozitívny vplyv na stratu hmotnosti a kardiovaskulárne ochorenia.Prehistorická paleodiéta sa do dejín nezapísala veľmi úspešne, napriek tomu jej však holduje obrovský počet ľudí po celom svete a jej obľuba v poslednom období razantne stúpla. Americký magazín U.S. News & World Report pritom na základe hodnotenia odborníkov označil tento spôsob stravovania za najhoršiu diétu, ktorú môžeme tento rok držať.

 

Odborníci na výživu sa tento rok zamerali na 32 populárnych diét. Tie najlepšie hodnotené museli spĺňať niekoľko podmienok, medzi ktoré patrí napríklad jednoduchosť ich plnenia, správne výživové hodnoty, zdravotná neškodnosť, efektivita v oblasti chudnutia a dokonca aj ochrana pred cukrovkou alebo srdcovocievnymi ochoreniami.

 

Paleolitická diéta stojí na spôsoboch obživy lovcov a zberačov. Je plná mäsa, čím sa stáva bohatou na proteíny, a naopak, vyhýba sa cukru, obilninám, strukovinám a mliečnym výrobkom. Stravovanie podľa vzoru našich pravekých predkov z doby kamennej sa začalo rozširovať už v 70-tych rokoch, pričom vlani bolo najvyhľadávanejšou diétou na Googli. Medzi obdivovateľov diéty patria podľa CNN často ľudia zaoberajúci sa CrossFitom, teda špeciálnym kruhovým tréningom.

 

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najväčších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť"

 


 

Čo je na paleodiéte vlastne také nevhodné? Odborníci tvrdia, že je dlhodobo neudržateľná, pretože je obmedzujúca. Chýbajú v nej niektoré dôležité živiny a v neposlednom rade neexistuje ani dosť veľa štúdií, ktoré by potvrdzovali jej pozitívny vplyv na stratu hmotnosti a kardiovaskulárne ochorenia.

Nie je možné povedať, že paleodiéta je najhoršia zo všetkých, „iba“ sa umiestnila na poslednom mieste spomínaného rebríčka. Napríklad cookie diéta založená na konzumovaní sušienok, sa do výberu Best Diets ani nedostala.

 

Mamut alebo Dukan?

 

O posledné miesto v rebríčku sa paleodiéta delí s redukčnou Dukanovou diétou, ktorá stavia tiež na veľa proteínoch a málo sacharidoch. Je rozdelená do 4 fáz, pričom prvá trvá dva až desať dní (múso, mliečne výrobky, morské plody, korenie a veľa tekutín), druhá dva týždne (rovnaké potraviny a pridáva sa zelenina), tretia podľa zhodených kilogramov (jeden zhodený kilogram zodpovedá desiatim dňom tretej fázy, na rade aj pečivo, ovocie a syr), a štvrtá navždy. Namiesto cukru sa používa sladidlo, diéta musí obsahovať čo najmenej soli a mali by ste jesť tak často, ako chcete. Diétu publikoval francúzsky lekár Pierre Dukan v knihe Neviem schudnúť.


„Paleodiéta má rad nedostatkov a ja by som ju neodporúčala,“ zhŕňa podpredsedníčka Spoločnosti pre výživu profesorka Jana Dostálová. Podobný názor má aj diétológ Lubomír Kužela, ktorá v časopise Výživa a potraviny zhrnul výhody a nevýhody tohto druhu stravovania.

 

Určitým pozitívom paleolitickej diéty je podľa neho konzumácia prirodzenej a minimálne tepelne opracovanej stravy a dôraz na väčšie množstvo ovocia a zeleniny, jej súčasťou by mala byť tiež pohybová aktivita a občasné hladovanie (v praveku nemali trvalý prísun jedla). Negatívnym faktorom je však napríklad odporúčanie vysokej konzumácie mäsa bez ohľadu na obsah tuku. Pri malej pohybovej aktivite by totiž konzumácia jedla s vysokým obsahom tukov v kombinácii s častými stresovými situáciami spôsobila zvýšenie arteriosklerotických komplikácií. Navyše náš gastrointestinálny trakt nie je vybavený rovnako ako u jaskynných ľudí.

 

Víťazi

 

Už štvrtý rok po sebe bola za najlepšiu diétu zvolená DASH, ktorú vyvinul Americký Národný inštitút zdravia pre ľudí s vysokým krvným tlakom. Je vhodná aj pri znižovaní hladiny cholesterolu a znižuje riziko srdcových ochorení, mŕtvice, obličkových kameňov a diabetu. Denná strava sa pri nej skladá z troch celozrnných výrobkov, štyroch až šiestich porcií zeleniny a ovocia, dvoch až štyroch porcií mliečnych výrobkov a niekoľkých porcií chudého mäsa, orechov, semienok či strukovín. Na rozdiel od mnohých iných diétnych plánov nezakazuje, ani extrémne neobmedzuje niektoré potraviny. Zameriava sa predovšetkým na denné obmedzenie príjmu sodíka.

 

Druhou najlepšie ocenenou diétou je Therapeutic Lifestyle Changes. Je založená na vyhýbaní sa nasýteným tukom a striktne určenom príjme cholesterolu počas dňa. Podporuje sa tiež konzumácia vlákniny. Cholesterol tak môžeme mať pod kontrolou aj bez liekov.

Tretia najlepšia diéta Mayo Clinic Diet pre zmenu vychádza zo stredomorskej stravy.

 

Zdroj: www.tyden.cz, 10.1.2014

 

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.