Obézny súrodenec? Väčšie riziko než obézni rodičia

17.07.2014 19:50

 

Za vinníkov obezity detí sa zväčša označujú rodičia. Podľa výskumu amerických vedcov to však nemusí byť vždy tak.Za vinníkov obezity detí sa zväčša označujú rodičia. Lenže podľa amerických vedcov to nie je tak úplne pravda. Detské faldíky si údajne berú inšpiráciu predovšetkým u starších súrodencov.

Ak má dieťa obéznych rodičov, vôbec to nezohráva takú rolu ako je to v prípade obéznych súrodencov.

Pravdepodobnosť, že bude mať jedináčik problémy s hmotnosťou po rodičoch, je minimálne dvojnásobná.

Situácia sa však mení v prípade, ak sú v rodine dve deti a predovšetkým staršie z nich je obézne. Potom sa riziko obezity u jeho mladšieho súrodencia, ktorý si z neho berie príklad, zvyšuje viac než päťkrát.

Zaujímavé je, že u súrodencov rovnakého pohlavia je riziko ešte o niečo väčšie, uviedli odborníci z Massachusets General Hospital vo vedeckom magazíne American Journal od Preventive Medicine. Štúdia vychádzala z údajov výskumu Family Health Habits Survey na dvoch tisíc respondentoch.

 

Mladšie deti sa pozerajú na svojho brata alebo sestru, čo sa týka správania a veľakrát vyžadujú od nich súhlas. Navyše súrodenci spolu trávia viac času než s rodičmi, a teda spolu aj jedia alebo športujú,“ uviedol podľa časopisu Time autor štúdie Mark Pachucki. Sám Pachucki bol svojím zistením prekvapený, pretože v celom procese priberania očakával väčšiu rolu rodičov. Tí totiž určujú, čo deti jedia.

Závery americkej štúdie je však nevyhnutné brať s rezervou, odborníci sa zhodujú na zásadnej úlohe rodičov, čo sa týka obezity ich potomkov.

„Deti sú zrkadlom rodinných výživových a pohybových návykov. Na nich sa odzkadľujú všetky chyby a nedostatky. Dieťa nezarobí, nenakúpi, neuvarí – ono len čaká, kým mu na tanieri niekto nedonesie jedlo pod nos k počítaču. Nemá právomov nastoliť v rodinnom prostredí zmenu energie šetriaceho cyklu, to môžu jedine jeho zákonní zástupcovia,“ povedal pre server tyden.cz detský obezitológ Zlatko Marinov z Fakultnej nemocnice v Motole.

Zdroj: tyden.cz

 

 


Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.