Mysli ako štíhli, konaj ako štíhli

02.04.2014 14:28

 

Jedna z najdôležitejších vecí, ktoré odlišujú štíhlych ľudí od tých, ktorí sú obézni alebo majú nadváhu, je – pochopiteľne, okrem samotnej hmotnosti – myslenie jedných a druhých. Príklad?

 

Mám na FB v osobnom profile medzi priateľmi aj takých, ktorí stále zápasia s hmotnosťou. A viete, čo je zaujímavé? Že 95 percent príspevkov, ktoré pridávajú alebo lajkujú, sa týka jedla. V tom najširšom význame. Či už ide o zľavové portály, ponúkajúce jedlá, alebo nové recepty alebo – diéty. Od výmyslu sveta. Pre mňa osobne sú nevyčerpateľným a doslova bleskovým zdrojom informácií z týchto oblastí.

Jedným zo základných rzodielov medzi štíhlymi a tými, ktorí sú obézni alebo majú nadhmotnosť, je vzťah k jedlu. A súčasne je to aj jedno z najväčších úskalí, ktoré im bráni schudnúť. Čo s tým? Dočítate sa v článku Mysli ako štíhli, konaj ako štíhli.

Prosto, ich svet sa krúti okolo nakupovania potravín, vyhľadávania akcií XXXL balení potravín, študovania stále nových a nových receptov, trávenia kopy času v kuchyni za sporákom. Hovoria o sebe, že sú gurmáni.

Štíhli ľudia nehovoria toľko o jedle, ani jedlo nezaujíma také dôležité postavenie v ich živote. Áno, aj oni jedlo považujú za pôžitok. Ale nie za jediný pôžitok, ktorý nám života ponúka.

Aj oni o sebe hovoria, že sú gurmáni. Ale predstavujú si pod tým niečo iné.

 

Čo s tým?

Začnite meniť svoje myslenie o jedle a svoj vzťah k jedlu. Nie nadarmo sa hovorí, že chudnutie sa začína v hlave. Toto je jeden z dôvodov, prečo sa to hovorí.

 

Možno si teraz poviete – dobre sa jej to hovorí, ale AKO? AKO mám začať meniť svoje myslenie o jedle a svoj vzťah k jedlu?

Moja rada je: Staňte sa kopirákom. Nalepte sa na niekoho štíhleho z vášho okolia a začnite ho kopírovať. Všímajte si, čo robí. Aké jedlá si vyberá, či „zbodne“ všetko, čo mu doniesli, alebo dokáže na tanieru nechať dva kúsky čohokoľvek s tým, že už má dosť, ako často je, aké veľké sú jeho porcie.

Skrátka, pozorujte a porovnávajte vaše zvyky a jeho zvyky.

Uvidíte, akí budete prekvapení...

 

A ešte niečo – napíšte, čo ste si všimli. Viac očí viac vidí a možno tým, čo ste zbadali vy, pomôžete iným, ktorí zasa zbadali niečo iné. Aj o tom je predsa táto naša skupina.