Metabolizmus a jeho vplyv na chudnutie

31.10.2013 18:08

Metabolizmus je termín, ktorým označujeme široké spektrum chemických a telesných pochodov, ktoré majú udržať telo pri živote a funkčné.


Celkový metabolizmus - Celkový energetický výdaj tela


Metabolizmus sa delí do dvoch kategórií: štiepenie (rozklad) zložitých chemických zlúčenín na jednoduchšie formy tak, aby sa mohla uvoľňovať energia (katabolizmus) a tvorbu zložitých substancií v orgánoch a tkanivách, aby sa mohla ukladať energia alebo podporovať telesný rast a obnova (anabolizmus).

 

Primárny metabolizmus
Zahŕňa základné chemické premeny, od ktorých priamo závisí život a rast organizmu. Patrí sem metabolizmus sacharidov, tukov, aminokyselín a nukleových kyselín.

Sekundárny metabolizmus
Zahŕňa chemické procesy v jednotlivých skupinách orgánov, pomocou ktorých sa produkujú a odbúravajú špecifické, nebielkovinové chemické látky. Sú to najmä obranné látky, signálne molekuly (hormóny), pigmenty, stavebné molekuly.

 

Bazálny metabolizmus

Až dve tretiny celkového denného kalorického príjmu sú spotrebované na udržanie vitálnych funkcií ľudského tela. K vitálnym funkciám radíme činnosť srdca, pľúc, zažívanie, funkciu obličiek, ale rovnako aj všetky metabolické funkcie odohrávajúce sa v každej bunke nášho organizmu, či už svalovej, mozgovej či ktorejkoľvek inej. Tieto procesy sa súhrnne nazývajú bazálny metabolizmus (skratka BMR z anglického basal metabolic rate).  Je to množstvo energie, ktoré telo vydáva v pokojovom stave, tz. nalačno a v pokoji, čiže množstvo energie spotrebovanej na vykonávanie nevyhnutne potrebných životných funkcií. Ešte názornejšie: Predstavte si, že 24 hodín ležíte na posteli. Hoci nepohnete ani prstom, napriek tomu váš organizmus spotrebúva kalórie na to, aby ste mohli dýchať, tráviť, vylučovať, premýšľať, produkovať teplo, aby srdce prečerpávalo krv, aby fungovali obličky... V takomto prípade telo – ak ho prirovnáme k motoru auta – beží na voľnobeh a táto spotreba energie na voľnobeh je preň bazálny metabolizmus. Keď zaradíme rýchlostný stupeň (fyzická aktivita), spotreba energie (paliva) vzrastie.

 

Faktory ovplyvňujúce bazálny metabolizmus

 

Hodnotu bazálneho metabolizmu ovplyvňujú mnohé faktory:

 

1. Množstvo svalovej hmoty nášho tela. Ľudia s veľkým množstvom svalovej hmoty majú oveľa vyšší BMR než ľudia s prevažnou väčšinou tukového tkaniva. Svalové bunky obsahujú veľké množstvo mitochondrií, ktoré si môžeme predstaviť ako miniatúrne elektrárne. Ich funkciou je produkcia energie. Čím viac svalových buniek,  svalovej hmoty jednotlivec má, tým viac energie môže jeho telo vytvoriť. Tukové tkanivo naproti tomu obsahuje len štvrtinu mitochondrií obsiahnutých v svalových bunkách (aj preto sa tí, ktorých telo sa skladá prevažne z tukového tkaniva, sťažujú na neustálu únavu, malátnosť a nedostatok energie). S väčším množstvom svalových buniek (a tým aj miniatúrnych elektrární) je naše telo schopné "spáliť" viac energie a ľahšie si udržiavať stabilnú telesnú váhu aj v prípade vyššieho kalorického príjmu.

 

2. Pohlavie. Muži majú všeobecne vyšší BMR než ženy, prevažne preto, že majú väčšie množstvo svalovej hmoty.

 

3. Vek. BMR je najvyšší u dospievajúcich detí. V období po 25. roku života  BMR začne postupne klesať – približne o 10 %  každých 10 rokov. Udržiavaním fyzickej aktivity, a teda svalovej hmoty, možno tomuto javu zabrániť. Menšou mierou sa na tomto procese podieľajú aj hormonálne zmeny sprevádzajúce starnutie.

 

4. Výška. Vysokí ľudia majú všeobecne vyšší BMR.

 

Medzi ďalšie faktory ovplyvňujúce BMR patria genetické dispozície, ochorenia, lieky...

 

Preto má každý človek inú individuálnu hodnotu BMR. (A práve preto nie je možné všetkým stanoviť jeden rovnaký jedálny lístok, pretože každý má inú minimálnu potrebu energie.) Aktuálnu hodnotu bazálneho metabolizmu dokáže určiť aj  medicínsky analyzér TANITA, ktorý zisťuje analýzu zloženia tela. Objednajte sa nezáväzne cez formulár pod článkom, alebo využite kontakty na našej stránke.

 

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.

 

 

 

 

Kontaktný formulár

Potrebujete poradiť alebo sa chcete nezáväzne objednať na konzultáciu? Vyplňte údaje nižšie a my sa Vám obratom ozveme.