Hladovka je hit, lekári šalejú

26.03.2014 15:29

Vo Francúzsku je teraz čoraz obľúbenejšia hladovka, ktorú ľudia držia, aby sa lepšie cítili, detoxikovali si organizmus a zbavili sa nejakého toho kila. To sa však vôbec nepáči lekárom, ktorí takú módu označujú za škodlivú a nebezpečnú. Chudnutie a hladovka? Ide to dokopy? Módna „diéta“

 

Vo Francúzsku je teraz čoraz obľúbenejšia hladovka, ktorú ľudia držia, aby sa lepšie cítili, detoxikovali si organizmus a zbavili sa nejakého toho kila. To sa však vôbec nepáči lekárom, ktorí takú módu označujú za škodlivú a nebezpečnú. Pôst ako súčasť tisícročnej náboženskej tradície, tak kresťanskej, moslimskej, židovskej či budhistickej, sa vracia s plnou silou do laického života a je aj témou rôznych fór na internete.

„Rovnako ako každý rok, urobím si svoju pätnásťdňovú hladovku,“ píše hrdo jeden používateľ internetu. „Hladoval som doma celý týždeň a všetko išlo ako po masle,“  pripája sa ďalší, ktorý tvrdí, že sa mu podarilo zhodiť osem kíl. Jednej veľmi štíhlej žene, ktorá o účinkoch hladovky pochybuje, iný používateľ odpovedá a ubezpečuje ju: „Naše telo je inteligentné a ak nemá čo zhadzovať, schudne len veľmi málo.“

 

Diéta sa často obmedzuje len na pitný režim, vývary, citrónovú šťavu, tuhé potraviny sú zakázané. Niektorí hladujú doma, iní v rámci zájazdov. Rozvíja sa turistika zahŕňajúca pôst, s pobytmi na dedine alebo na horách s túrami v cene niekoľko sto eur za týždeň. Módne sú tiež pobyty na luxusných klinikách. Jeden internetový server napríklad ponúka hladovku v marockej púšti.

Móda hladovky sa však neobmedzuje len na Francúzsko. Napríklad v Nemecku ponúka luxusná klinika Bichinger „terapeutické hladovky“ pre VIP. Doktor farmácie Raphaël Perez zasa poskytuje konzultácie v Lyone na juhovýchode Francúzska a ponúka pobyty v pokojných lokalitách. Tvrdí, že pôst odporúča len úplne zdravým jednotlivcom.

 

„Ak chce niekto držať hladovku, ktorá bude mať skutočne výsledky, musí piť len vodu. Zväčša sa taká hladovka drží týždeň. Ak telo hladuje, urýchľuje sa eliminácia toxínov pečeňou, obličkami a kožou. Keď telo nemá potravu, siaha na rezervy,“ zdôrazňuje Perez.

„Hladovka je nástrojom detoxikácie, umožňuje cítiť sa lepšie a mať viac energie. Mnoho ľudí má problémy s črevami, trpí plynatosťou, bolesťami, zápchou či hnačkou. Keď hladuje, cíti sa lepšie,“ hovorí. „Len čo však človek po skončení hladovky zasa začne jesť ako predtým, problémy sa vracajú. Hladovka nie je žiaden čarovný prútik,“ dodáva.

 

To si však zďaleka nemyslia mnohí experti na zdravú výživu a pochybnosti majú aj lekári.

„Ani jediný solídny lekár vám dnes nepovie, že hladovka je zdravá. Stala sa však módnou záležitosťou,“ konštatuje výživový poradca Jean-Michel Cohen. „Jednodňová hladovka po opici, prosím. Ale hladovka vôbec nemá detoxikačné účinky, naopak, budete sa pri nej cítiť unavenejší,“ hovorí.

 

Hladovka dostala zrejme „lekárske požehnanie“, keď sa jeden vedec zmienil o spojitosti hladovky s liečbou rakoviny, usudzuje Cohen. „Opakovaný pôst a celé týždne hladovky oslabujú organizmus. Ten siaha na rezervy, často nie na tuk, ale na to, čo je pre telo podstatné, teda na svaly,“ hovorí výživový poradca Pierre Azam.

„Ak hladuje kardiak, nemá prísun draslíka a vápnika, a teda riskuje zástavu srdca. Hladovka je nebezpečná,“ varuje Cohen. „Ľudia s nadváhou majú často dojem, že diéty neúčinkujú. Rýchla a radikálna hladovka sa im tak zdá riešením,“ dodáva.

 

Zdroj: tyden.cz

 

 

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.