Chudnutie a zmrzlina: Áno alebo nie?

21.06.2014 07:39

 

 Leto, a teda aj hlavná zmrzlinová sezóna,  je pred nami, a tak viacerí budú riešiť dilemu: Nechcem sa jej vzdať, ale súčasne neviem, či neohrozí moju líniu? Je zmrzlina vhodná pri chudnutí? Koľko si jej môžem dopriať? Alebo na ňu radšej zabudnúť? Ktorú áno a ktorú nie?Viete si bez nej predstaviť leto? Predpokladám, že tých, čo odpovedali áno, je oveľa menej ako tých, čo zmrzlinu doslova milujú. Stačí sa pozrieť na dlhé rady čakajúcich pred stánkami s touto pochúťkou. Leto, a teda aj hlavná zmrzlinová sezóna,  je pred nami, a tak viacerí budú riešiť dilemu:

Nechcem sa jej vzdať, ale súčasne neviem, či neohrozí moju líniu? Je zmrzlina vhodná pri chudnutí? Koľko si jej môžem dopriať? Alebo na ňu radšej zabudnúť? Ktorú áno a ktorú nie?

Dobrá správa je, že na trhu v súčasnosti je obrovské množstvo mliečnych či smotanových zmrzlín, zmrzlín s rastlinným tukom, vodových, ovocných alebo sorbetov. Plné mraziace boxy v supermarketoch sú toho dôkazom. Ako si z nich vybrať? Ktoré vložiť do košíka a ktoré bez výčitiek treba nechať aj naďalej v mraziacich boxoch?

 

Existuje niekoľko kritérií, podľa ktorých môžeme postupovať pri výbere:

 

Kritérium č.1: Výživová hodnota

Či už sme v „režime chudnutia“ alebo udržiavania hmotnosti, v oboch prípadoch by toto kritérium malo byť pre nás prvoradé. Aj pri zmrzline. Jedlo je všetko to, čo zjeme, výživa je to, čo nášmu zdraviu a hmotnosti prospeje. 

Pri zmrzline by nás z tohto hľadiska malo zaujímať, koľko pridaného cukru obsahuje. Horná hranica by pre nás malo byť množstvo 20 gramov na 100 gramov. A určite by nás malo zaujímať aj to, koľko obsahuje tukov (nasýtených mastných kyselín) a koľko bielkovín.

Pri použití tohto kritéria však zrazu zistíte, že váš výber sa poriadne zúžil. Výrobcov, ktorí uvádzajú na etikete množstvo bielkovín, sacharidov  či tukov, je totiž veľmi málo. Môžete len usudzovať podľa zloženia  (vieme, že jednotlivé zložky musia byť uvádzané zostupne, teda to, čoho je najviac, musí byť na prvom mieste), čoho je vo výrobku najviac. Ale koľko to je konkrétne, sa v mnohých prípadoch (vo väčšine?), žiaľ, nedozvieme.

Ak ste od fachu, napovedať vám môže názov výrobku. Pre tých, čo nie sú, povedzme aspoň stručne, že mliečna zmrzlina musí obsahovať minimálne 2,5 % mliečneho tuku a nesmie byť do nej pridaný rastlinný tuk,  smotanová  8 % a viac mliečneho tuku a tiež pri nej nesmie byť použitý rastlinný tuk,  vodová zmrzlina neobsahuje žiaden tuk, základnými surovinami pri jej výrobe sú voda a cukor, ovocnú tvorí voda a ovocná zložka, ktorej musí byť aspoň 15 % a nesmie obsahovať žiaden pridaný tuk.  Ako zmrzlina s rastlinným tukom musí byť označená tá, ktorá obsahuje 5 % a viac rastlinného tuku. A aby bol výpočet kompletný, spomeňme ešte sorbet, čo je mrazený výrobok, ktorý musí obsahovať minimálne 25 % ovocnej zložky a musí byť bez pridaného cukru.

A keď už sme pri tom zložení – čím dlhšie, tým menej dôvery vo mne vzbudzuje...

 

Kritérium č. 2: Energetická hodnota

Pri chudnutí, ale nielen pri ňom, nie je pre nás energetická hodnota potraviny zanedbateľná. Ak sa držíte pravidla, že chcete vedieť, koľko kilojoulov ste skonzumovali, asi narazíte. Mnoho výrobcov totiž takýto údaj vôbec neuvádza. Zatiaľ ich k tomu nezaväzuje ani legislatíva, takúto povinnosť budú mať až od roku 2016. Takže – smola.

A žiaľ, nepomôžu vám ani tzv. „bublinky“, ktoré niektorí výrobcovia uvádzajú na obale a z ktorých sa dozviete, že skonzumovaním konkrétnej zmrzliny ste si vyčerpali napríklad 6 % vášho odporúčaného denného energetického príjmu. Prepočty na  „bublinkách“ totiž vychádzajú  z množstva 8400 kJ, teda z odporúčaného denného energetického príjmu človeka, ktorý nechce chudnúť. Kalorický príjem pri chudnutí sa u žien spravidla pohybuje v rozmedzí 5000 – 6000 kJ.

Takže – smola po druhý raz.

Pozor si pri čítaní etikety treba dať aj na gramáž/objem. Pri rôznych druhoch  totiž môže mať rovnaká gramáž rôzny objem, napríklad: 92 gramov = 110 ml, 85 gramov = 120 ml, 90 gramov = 120 ml, 60 gramov = 120 ml, 47 gramov = 55 ml, 65 gramov = 110 ml, 75 gramov = 110 ml...

 

 

Kritérium č. 3: Cena

Ak by ste chceli použiť toto kritérium, čoskoro by ste zistili, že ak vám ide o kvalitu, je nepoužiteľné, lebo vyššia cena neznamená automaticky aj vyššiu kvalitu. Lepšie povedané, ani pri kúpe zmrzlín spadajúcich do vyššej, ba ani najvyššej cenovej kategórie, nemusíte mať záruku, že ste kúpili kvalitnú zmrzlinu. Aj v tých najdrahších je často kokosový tuk. To, že sa vyskytuje v tých lacných, berieme už akosi ako samozrejmosť. Veď aj preto sú lacné, lebo kokosový tuk patrí medzi najlacnejšie suroviny. Najlacnejšie, ale určite nie najzdravšie. Prečo je však súčasťou aj drahých zmrzlín?

Aj počet riadkov a ingrediencií, ktoré nasledujú za slovom Zloženie, dáva tušiť, že kritérium vysoká cena = vysoká kvalita, nemusí platiť. Ozajstná, poctivá a kvalitná zmrzlina by si mohla vystačiť s jedným riadkom: smotana, mlieko, ovocie (oriešky, čokoláda...).

 

A ako to vyzerá v mraziacich boxoch? Na ilustráciu aspoň niekoľko druhov zmrzlín:

 

 

SHERIFF nuts (PRIMA): Mrazený krém s rastlinným tukom s lieskovo-orieškovou príchuťou v kakaovej poleve s kúskami orieškov. Sušina minimálne 25%, tuk minimálne 10%

Výrobca: Bidvest Opava, s.r.o., Česká republika

Hmotnosť min.65 g, objem 110 ml

Energetickú hodnotu na obale budete hľadať márne

Zloženie:  pitná voda, kakaová poleva min. 16 % (kokosový olej, cukor, kakaový prášok so zníženým obsahom tuku min.14 %, sušená srvátka, emulgátor: sójový lecitín, aróma), cukor, sušený mliečny výrobok (laktóza, rastlinné a mliečne bielkoviny, palmový olej a mliečny tuk sušený kukuričný sirup, mliečna aróma), sušené odstredené mlieko, kokosový olej, lieskovo-oriešková pasta a lieskové oriešky min. 2 %, emulgátor: E471, stabilizátory: E407, E410, E412, farbivo: E150d, oriešková aróma.

 

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najväčších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť"

 

PEGAS Premium Choco Twist (PRIMA): Mrazený čokoládový krém s rastlinným tukom a čokoládovým toppingom v čokoládovej poleve.

Sušina min. 25%. Tuk min. 10%.

Výrobca: Bidvest Opava, s.r.o., Česká republika

Hmotnosť min. 75 g, objem min. 110 ml

Energetická hodnota na obale nie je uvedená

Zloženie: pitná voda, čokoládová poleva min. 25% (cukor, kakaová hmota min. 55%, kakaové maslo min. 39%,mliečny tuk, emulgátor: sójový lecitín a E476, vanilkový extrakt, čokoládový topping min. 20% (pitná voda, čokoládový prášok, glukózovo-fruktózový sirup, cukor, kakaový prášok so zníženým obsahom tuku, zahusťovadlá: E1442, E406, čokoládová aróma, jedlá soľ, regulátor kyslosti: kyselina citrónová a citran sodný), cukor, smotana, rastlinný tuk, sušené odstredené mlieko,  sušený mliečny výrobok (laktóza, rastlinné a mliečne bielkoviny, rastlinný a živočíšny tuk, sušený kukuričný sirup, mliečna aróma), kakao min. 3%, emulgátor E471, stabilizátory E410, E412, čokoládová a smotanová aróma

 

 

MÍŠA tvarohový: Mrazený tvarohový krém s kakaovou polevou

Výrobca: TIPAFROST, a.s. Česká republika

Energetická hodnota: 100 g/100 ml/ 1 ks =55 ml/ 47 g:

1100 kJ - 270 kcal/960 kJ – 230 kcal/520 kj – 130 kcal

Tuky: 16 g/13 g/8 g – z toho nasýtené mastné kyseliny 12 g/ 10 g/ 6 g, sacharidy? 24 g/21 g/ 11 g, z toho cukry? 21 g/18 g/10 g, bielkoviny: 7g/6 g/3,5 g

 

Zloženie: tvaroh (53%), kakaová poleva (18%), kokosový olej, cukor, kakao so zníženým obsahom tuku (14%), sušená srvátka, emulgátor (sójový lecitín), aróma, cukor, smotana, sušené odtučnené mlieko, emulgátor (mono-a diglyceridy mastných kyselín), stabilizátory ( alginát sodný, karagénan, karobová guma, guarová guma).

 

 

Eisstern Stracciatella: Mrazený smotanový krém s vanilkovou príchuťou a s kúskami čokolády (3%)

Energetická hodnota: 912 kJ/218 kcal v 100 g

Výživová hodnota: Bielkoviny 2,5 g, sacharidy 25 g, z toho cukry 21 g, tuky 12 g, z toho nasýtené mystné kyseliny 7,7 g

Zloženie: smotana (32%), odtučnené mlieko, srvátka, cukor, glukózovo-fruktózový sirup, kakaová hmota, kakaový prášok so zníženým obsahom tuku, kakaové maslo, E471 Mono- a diglyceridy mastných kyselín, E322 Lecitíny (sójový lecitín, fosfatidy, fosfolipidy), guma semien svätojánskeho chleba, E412 guarová guma, aróma 

 

 

Viennetta vanilla: Mrazený krém s rastlinným tukom vanilkový s kakaovou polevou (13%)

Energetická hodnota: 1100 kJ/263 kcal v 100 g

Bielkoviny: 3 g, sacharidy 25 g, z toho cukry 21 g, tuky 16 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 14 g

Zloženie: odtučnené mlieko, rastlinný olej, glukózovo-fruktózový sirup, voda, cukor, srvátkové bielkoviny, kakao, glukózový sirup, E471 Mono- a diglyceridy mastných kyselín, E442 fosfatity amonné, E410 Karubin, E412 guarová guma, E407 karagénan, arómy, E160 a Karotény (Cl potravinárska oranž)

 

Záver

Aký z toho teda urobiť záver? Môžeme si dovoliť zmrzlinu pri chudnutí, alebo nie? Ktorú si vybrať?

Ani pri chudnutí nemusí byť zmrzlina na čiernej listine. Jej výberu však treba venovať dostatočnú pozornosť, pretože môže mať vysokú energetickú hodnotu a veľa tukov (často nekvalitných a nášmu zdraviu a línii neprospievajúcich) aj veľa sacharidov. Napríklad smotanová zmrzlina má bežne na 100 gramov okolo 1000 kJ, čo vzhľadom na počet gramov vôbec nie je málo. Najmä ak si uvedomíme, že pri cnhudnutí by energetická hodnota hlavného jedla mala byť okolo 1300 – 1500 kJ.  Ak sa jej nechceme vzdať, riešením môže byť dať si ju namiesto obeda, nie po ňom a aby sme zabránili prudkému vzostupu glykémie, doplniť ju o bielkoviny alebo vlákninu.

Oveľa priaznivejšiu energetickú hodnotu majú tvarohové a jogurtové zmrzliny. A tak kým v predchádzajúcom prípade platí, že dať si smotanovú zmrzlinu po obede je útok na líniu, v prípade tvarohových alebo jogurtových zmrzlín si po ľahšom obede môžeme pokojne dopriať kopček bez výčitiek svedomia a bez toho, že by sme sa museli obávať útoku na našu hmotnosť.

V poslednom období, aj vďaka snahe o dodržiavanie zdravého jedálneho lístka, ktorého súčasťou je aj dostatočné množstvo ovocia a znížená konzumácia tukov, v lete čím ďalej, tým viac ľudí siaha po zamrazených ovocných šťavách a sorbetoch. Ich hlavným nedostatkom je vo väčšine prípadov vysoký obsah cukru a žiadne bielkoviny. Dobrým riešením je vybrať si dreň s vysokým obsahom ovocia (80 % a viac) a pridať si k nej ako zdroj bielkovín napríklad tvaroh alebo jogurt.

 

Takže – šťastnú ruku pri výbere a ak si naozaj potrpíte na kvalitu, skúste sa poobzerať po menších výrobcoch zmrzlín vo vašom okolí. Myslím takých, ktorí do banánovej zmrzliny ešte stále dávajú banány, do jahodovej jahody, do orieškovej oriešky, atď., a nie hotové polotovary v podobe rôznych pást a zmesí.

Alebo si ju urobte doma. A budete mať záruku, že viete, čo jete. Na internete nájdete veľa receptov (žiaľ, aj tých horších alebo zlých) na prípravu domácej zmrzliny. Ja som pre vás pripravila aspoň dva recepty, ktoré u nás doma máme najradšej a ktoré prešli mojimi modifikáciami. Budem rada, ak sa podeoíte aj vy s nami o váš zaručený a osvedčený zmrzlinový recept.

 

Maja Hlavandová

 

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.