České ministerstvo zdravotníctva chce zastaviť trend tučnejúcich školákov

01.06.2014 10:08

 

Obezita u detí nadobúda obrovské rozmery. S novou iniciatívou prichádza české ministerstvo zdravotníctva a týka sa ponuky školských automatov a bufetov.Ministerstvo zdravotníctva apeluje na vedenia škôl v súvislosti s obsahom automatov a ponukou bufetov.

Sladkosti na dosah ruky a bez dohľadu rodičov. To je doplnkové stravovanie českých školákov. Prístup detí k nevhodným potravinám ako sú sladené nápoje, čokoládové tyčinky, čipsy a pod. uľahčujú školy tým, že vo svojich priestoroch majú automaty plné podobného sortimentu, alebo tým, že nezdravé pochutiny ponúkajú školské bufety. Upevňujú tak u detí ich nevhodné stravovacie návyky.

Preto Ministerstvo zdravotníctva ČR v spolupráci s rezortom školstva pripravuje opatrenia, ktoré budú smerovať do regulácie sortimentu ponuky nápojov a potravín v školských automatoch a bufetoch, a to v súlade so zásadami zdravej výživy.

„Ako minister zdravotníctva, ani ako otec dvoch detí sa nemôžem nečinne prizerať na varovné výsledky štúdií, ktoré jednoznačne hovoria, že školáci sa stravujú prevažne veľmi nezdravo, priberajú na hmotnosti a už od základnej školy tak poškodzujú svoje zdravie. Je potrebné znova apelovať nielen na rodičov, aby dbali na to, čo ich deti konzumujú, ale tiež na riaditeľov škôl, aby čo možno najviac obmedzili prístup detí k extrémne nevhodným potravinám,“ uviedol k problematike minister Svatopluk Němeček.

Súčasná legislatíva ministerstva školstva necháva na zodpovednosť riaditeľov škôl, aký sortiment potravín žiakom takto ponúkne. Najrýchlejšou cestou k náprave je teda práve rozhodnutie riaditeľov jednotlivých škôl. Skutočnosť, že deťom sú takto ponúkané prevažne nezdravé potraviny, potvrdila hygienická služba v rámci celoštátneho monitoringu ponuky možností stravovania v školách a školských zariadeniach.

Zo zistených výsledkov prieskumu uskutočneného v 493 vytipovaných školách a školských zariadeniach vyplýva, že v 82 % automatov na chladené nápoje sú v ponuke nápoje sladené. V ponuke jedálenských automatov sú najviac zastúpené balené cukrovinky, a to v 86 %. V školských bufetoch sú v sortimente potravín najčastejšie zastúpené slané chuťovky (58 %)jemné pečivo (56 %), z nápojov sú to predovšetkým sladené jemne mineralizované vody, a to v 66 % školských bufetov.

 

K problematike ovplyvňovania sortimentu potravín školských automatov a bufetov v súlade so zásadami zdravej výživy vydali Spoločnosť pre výživu, hygienickú službu – Štátny zdravotný ústav a združenie Jako lusk edukačný materiál Zdravá školská desiata alebo uzdravme svoj školský automat a bufet. Je určený pre odbornú aj laickú verejnosť ako odporúčaná metodika na výber sortimentu nápojov a potravín dostupných v školách a školských zariadeniach. Jej cieľom je uľahčiť zriaďovateľom a prevádzkovateľom škôl výber vhodných potravín. Publikácia má slúžiť aj výrobcom a dodávateľom potravín pre školy a školské zariadenia ako odporúčací materiál na úpravu súčasných receptúr výrobkov a prípravu nového sortimentu.

Pre pedagógov, rodičov a ďalších, ktorí sa podieľajú na vytváraní stravovacích návykov detí, žiakov a študentov, má byť materiál vodidlom, ktoré potraviny odporučiť ako pravidelnú súčasť jedálneho lístka.

Školské stravovanie vrátane doplnkového stravovania možno teda využiť ako nástroj v boji proti nepriaznivému trendu vzrastajúceho výskytu nadváhy a obezity v detskom a dorastovom veku.

 

 

Zdroj: Vimcojim.cz, Internet, tlačová správa Ministerstva zdravotníctva ČR (krátené)

 

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.