Ako sa zmenila výživa za posledné roky a jej zdravotný dopad

31.10.2013 16:58

Fakty:

  • solíme 12,5-krát viac, ako by sme mali
  • prijímame maximálne 70 % vody, ktorú by naše telo potrebovalo
  • vláknina tvorí v našej strave nanajvýš 50 % odporúčaného množstva
  • sacharidov prijímame dvakrát viac
  • bielkovín maximálne 50 % odporúčaného množstva, aj to prevažne vo forme živočíšnych
  • vitamínyminerály tvoria len asi 30 % odporúčaného denného príjmu

 

Dôsledky? Srdcovocievne ochorenia, astma, alergie, nadváha, obezita. A pritom je dokázané, že vyše 70 % ochorení je možné vyriešiť pomocou výživy.

 

 

Výživové doplnky – áno či nie?

Ak je strava pestrá a vyvážená, nepotrebujete telu dodávať žiadne vitamíny ani minerálne látky v podobe výživových doplnkov. Túto vetu pozná každý. Ale kto si dnes môže byť istý, že napriek tomu, že je jeho strava pestrá a vyvážená, obsahuje aj výživu? Základom našej zdravej a vyváženej stravy by mala byť zelenina a ovocie. Koľko vitamínov sa v nej v súčasnosti nachádza? Možno v zorientovaní sa pomôže tabuľka:

  

Minerály a vitamíny vo výžive - ako sme na tom?

 

Obsah minerálnych

látok a vitamínov

v 100 g potravín

Zisťované

zložky

Výsledky

v roku 1985

(mg/100g)

Výsledky

v roku 1996

(mg/100g)

Výsledky

v roku 2002

(mg/100g)

Rozdiel

medzi rokmi

1985 - 2002

 

Brokolica

Vápnik

103

33

28

-73 %

Kyselina listová

47

23

18

- 62 %

Horčík

24

18

11

- 55 %

 

Fazuľa

Vápnik

56

34

22

- 51 %

Kyselina listová

39

34

30

- 23 %

Horčík

26

22

18

- 31 %

Vitamín B6

140

55

32

- 77 %

Zemiaky

Vápnik

14

4

3

- 78 %

Horčík

27

18

14

- 48 %

Mrkva

Vápnik

37

31

28

- 24 %

Horčík

21

9

6

- 75 %

Špenát

Vápnik

62

19

15

- 76 %

Vitamín C

51

21

18

- 65 %

Jablká

Vitamín C

5

1

2

- 60 %

 

Banány

Vápnik

8

7

7

- 12 %

Kyselina listová

23

3

5

- 79 %

Horčík

31

27

24

- 23 %

Vitamín B6

330

22

18

- 95 %

Jahody

Vápnik

21

18

12

- 43 %

Vitamín C

60

13

8

- 87 %

 

Zdroj: Geigy Pharmakonzern, Švajčiarsko (1985), Lebensmittellabor Karlsruhe (1996), Sanatorium Oberthal (2002)

 

Ako asi vyzerá situácia dnes, v roku 2013?

 

Podľa oficiálnych správ WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie)v súčasnosti v bežnom prostredí chýba každému z nás v bežne dostupnej strave 50 % vitamínov a 60 % minerálnych látok. Z čoho má potom naše telo žiť a byť zdravé?  Aj to bol jeden z dôvodov vyhlásenia WHO, že po roku 2010 sa ani jeden obyvateľ civilizovaného sveta nezaobíde bez výživových doplnkov a že kvalita výživových doplnkov a dĺžka ich užívania je priamo úmerná dĺžke a kvalite života.  

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.