Vláknina je mimoriadne dôležitá podkapitola sacharidov, čo sú všetky polysacharidy, ktoré nie sú využiteľné v tráviacom trakte. Naši predkovia konzumovali výživu bohatú na vlákninu. Rastlinnú potravu (ovocie, zelenina) konzumovali najčastejšie v surovom stave. Chlieb a iné pekárenské...
Naše telo si stráži optimálnu hladinu krvného cukru. Ak je cukru v krvi málo (stav označovaný ako hypoglykémia), nie je to pre organizmus dobré – viazne výživa buniek. Ale ani opačná situácia – hyperglykémia, nie je žiaduca. Ak zostáva glykémia dlhodobo vysoká, zvýšené množstvo glukózy...
Sacharidy, cukry, škroby, karbohydráty, uhľohydráty, glycidy… Pod všetkými týmito názvami nájdeme základnú živinu, ktorá tvorí (zväčša) najväčšiu časť nášho jedálneho lístka. So sacharidmi sa stretávame v pečive, cereálnych výrobkoch, prílohách, ovocí, sladkostiach, mede, cukre,...
Slovo proteín pochádza z gréckeho slova “protos”, znamenajúceho „prvý“. Bielkoviny sú základným stavebným materiálom ľudského tela a ostatných živočíchov. Svalstvo, koža, nechty, vlasy sú bielkoviny.
Bielkoviny plnia celý rad fyziologických funkcií. Zúčastňujú sa na tvorbe hormónov,...
Voda bola expertmi označená ako druhá nevyhnutná zložka pre náš život, hneď po kyslíku. Pre naše zdravie je vyslovene potrebná: od pomocných funkcií pri trávení a absorpcii potravy, pri regulácii telesnej teploty, krvnej cirkulácie, cez transport výživných látok a kyslíka k bunkám, odstraňovanie...
Metabolizmus je termín, ktorým označujeme široké spektrum chemických a telesných pochodov, ktoré majú udržať telo pri živote a funkčné.
Celkový metabolizmus - Celkový energetický výdaj tela
Metabolizmus sa delí do dvoch kategórií: štiepenie (rozklad) zložitých chemických zlúčenín na jednoduchšie...
Fakty:
solíme 12,5-krát viac, ako by sme mali
prijímame maximálne 70 % vody, ktorú by naše telo potrebovalo
vláknina tvorí v našej strave nanajvýš 50 % odporúčaného množstva
sacharidov prijímame dvakrát viac
bielkovín maximálne 50 % odporúčaného množstva, aj to prevažne vo forme...