Kompóty bez štipky cukru

17.07.2014 20:12

 

Keď som sa pred pár dňami zastavila na nákup v jednom nemenovanom reťazci, všimla som si, že takmer v každom nákupnom vozíku kraľoval kryštálový cukor. Kilá kryštálového cukru.

Aha, asi je akcia, pomyslela som si. Ale načo je komu 15 kíl cukru? To kupujú na 3 roky dopredu? Alebo ich je doma 20?  Preratúvala som si v duchu podľa toho, koľko cukru sa minie u nás doma. Keď som o kúsok ďalej videla tiež v akcii poháre na zaváranie, pochopila som – prepukla zaváračková sezóna. Teda kompótovanie, a teda veľa, veľa cukru, lebo bez neho sa to nedá. Aspoň tak si dodnes myslia mnohí. Preto kupujú toľko cukru.

A tak mi napadlo podeliť sa s vami o iné zaváranie. O také, pri ktorom nepotrebujete ani gram cukru, lebo predstava, že ovocie, jednu z najlepších a najzdravších potravín „priklincujete“ haldami cukru, sa vám vôbec nepozdáva. Jednak preto, že milujete aj svoj pankreas a jednak preto, že si chcete udržať líniu alebo chcete schudnúť. A to spolu s cukrom nejde dokopy.

 

Ak ešte netušíte, reč je o zaváraní, pri ktorom naozaj nepotrebujete ani štipku cukru, lebo namiesto neho použijete štipku soli.  Keď som to počula prvýkrát, neveriacky som krútila hlavou – soľ a ovocie? Soľ je veľmi starý a známy konzervant, ale vždy som si ju spájala iba so zaváraním zeleniny. Tak dlho som neverila, až som ako darček a dôkaz dostala zopár pohárov takto zavareného ovocia, so soľou. A keď som po prvýkrát ochutnala, znova som len neveriacky krútila hlavou. Bol vynikajúúúci! Dokonca aj šťava!

 

Takže tu je recept, ako sestra mojej kamarátky už veľa rokov zavára všetko ovocie:

 

Do vyumývaných pohárov dáme dôkladne umyté a zdravé, nepoškodené ovocie. Do každého pohára dáme na špičku noža soľ a precarenou, ešte horúcou vodou zalejeme:

Ovocie mäkké (jahody, marhule...) 2 prsty nad polovicou pohára – púšťajú veľa šťavy a mohla by z pohára vytiecť

Ovocie tvrdšie (hrušky, slivky, broskyne...) do 2/3 pohára.

 

Ďalej je už postup rovnaký ako pri zaváraní s cukrom – poháre uzatvoríme a dáme sterilizovať. Dôležité je neochutnávať ich priskoro, ale nechať soli čas, aby „vytiahla“ prirodzenú sladkosť ovocia. Trvá to vraj mesiac až 6 týždňov.

 

Želám príjemné zaváranie bez cukru a ako dôkaz pripájam fotografiu jedného pohára so slivkovým kompótom, na ktorý som zabudla (našťastie) a ktorý som teraz objavila v špajzi. Je z minulého roka:

 

 

Zaváranie si väčšina z nás spája s množstvom cukru, ktoré je pri ňom potrebné. Ale ktoré nie je potrebné, ba je priam nevhodné, ak chceme schudnúť, udržať si štíhlu líniu, či nepoškodiť svojmu zdraviu. Ako sa dá však zavárať bez cukru? So soľou. Neveríte? Prečítajte si článok Kompóty bez štipky cukru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ak predsa len neveríte, tu je ešte jeden dôkaz:

 

Aj zaváranie kompótov môže byť zdravé, ak do nich nepridáme cukor, ale ako konzervant použijeme soľ. Neveríte, že aj kompóty sa môžu zavárať so soľou? Presvedčíte sa v článku Kompóty bez štipky soli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Máte aj vy skúsenosti so zaváraním so soľou? Či už kompótov alebo lekvárov? Podeľte sa s nami o ne! 

 

 

 

Trápi vás pohľad do zrkadla? Nemusí! Návod na telo,s ktorým by ste
chceli bývať, je tu:


 

E-book zdarma

 

Stiahnite si zdarma e-book "11 najčastejších chýb pri chudnutí a ako sa im vyhnúť", v ktorom sa dozviete, čo (ne)robiť, ak chcete schudnúť. Dnes si ho môžete stiahnuť zdarma tu.

 
 

 

Zdravá výživa

Huby

24.07.2014 16:55
  Všimli ste si, v koľkých receptoch a kuchárskych knihách venovaných štíhlej línii či chudnutiu sú ako jedna zo surovín použité huby? Posledné tohtoročné júlové dni sú vraj doslova rajom hubárov, prečo sa teda nepozrieť na ne bližšie? Je pravda, že sú vhodné pri...

Kompóty bez štipky cukru

17.07.2014 20:12
  Keď som sa pred pár dňami zastavila na nákup v jednom nemenovanom reťazci, všimla som si, že takmer v každom nákupnom vozíku kraľoval kryštálový cukor. Kilá kryštálového cukru. Aha, asi je akcia, pomyslela som si. Ale načo je komu 15 kíl cukru? To kupujú na 3 roky dopredu? Alebo...

Teší ma, volám sa pšeno

07.03.2014 12:46
  A určite bude tešiť aj vás, keď sa dozviete, ako môže pšeno potešiť nielen vaše bruško a čím všetkým vám môže byť prospešné. Ak sa samozrejme, ešte nestalo pravidelnou súčasťou vášho jedálneho lístka. Pšeno je totiž skutočným drahokamom, preto je dobré, že po rokoch zabudnutia...

Teší ma, volám sa quinoa

22.02.2014 05:41
  Hovorí vám tento názov niečo? Ak áno, tak vám gratulujem, ak nie, je najvyšší čas zoznámiť sa s touto superpotravinou, ako ju odborníci na výživu nazvali. Nie nadarmo ju americká NASA zaradila do výskumného programu ako potravinu vhodnú na dlhé vesmírne lety. A keďže sme na...

Viete si vybrať? Jogurty

16.02.2014 10:24
  Jogurty určite patria medzi potraviny, ktoré sa oplatí pravidelne zaraďovať na jedálny lístok. Pohladkajú nám bruško a poteší sa z nich aj naša línia. Samozrejme, ak si vieme vybrať tie, ktoré nám tieto benefity zabezpečia. A to nemusí byť až také jednoduché. Pri jednej mojej...

Orechy pre dlhovekosť

11.01.2014 13:11
Pravidelná konzumácia orechov znižuje pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu, ochorenie srdca, ale aj z iných príčin – vyplýva to z dosiaľ najrozsiahlejšej vedeckej štúdie na túto tému. Harvardskí výskumníci tri desaťročia sledovali 119 tisíc mužov a žien. Zistili, že u každodenného...

Vajcia vzaté na milosť – sú výživné a neškodné

08.12.2013 08:00
  Vajcia sú bohatým zdrojom bielkovín a viacerých esenciálnych živín. Objavujú sa dôkazy, že konzumácia vajec patrí ku kvalitnej strave a prispieva k lepšiemu pocitu nasýtenia po jedle, pričom sa dáva do súvislosti aj s lepšou reguláciou telesnej hmotnosti. Okrem toho, zložky vaječného žĺtka...

Minerálne látky a ich úloha

31.10.2013 19:29
Minerálne látky sú anorganické látky obsiahnuté v tele len v malých množstvách. Minerálne látky a stopové prvky sú pre náš život mimoriadne dôležité, ale ľudský organizmus ich nie je schopný vytvoriť sám. Ich nedostatok vedie k rôznym ochoreniam a funkčným poruchám. Podľa množstva, v ktorom sa...

Vitamíny - ich zdroje a vplyv na zdravie

31.10.2013 19:19
Vitamín je látka, ktorú (určitý) vyšší organizmus vo veľmi malých množstvách - ale zároveň nevyhnutne - potrebuje na svoju existenciu, no nedokáže si ju sám syntetizovať a musí ju teda získavať v potrave. Spolu s bielkovinami, tukmi a sacharidmi patrí k základným zložkám ľudskej...

Chudnutie z tukov vrátane tukov - alebo aj pri diéte sú tuky potrebné

31.10.2013 19:10
Tuky sú jednou zo základných živín (spolu s bielkovinami a sacharidmi) a sú pre náš organizmus nevyhnutne dôležité. Sú stavebnou zložkou dôležitých hormónov, pomáhajú udržiavať telesnú teplotu, chránia orgány pred mechanickým poškodením. Tuky sú dôležité aj pre využitie vitamínov...
1 | 2 >>